Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó kettő

2024.09.14. 15:59

A Mi természetünk fotópályázatának sorozatok kategóriájában 52 nevezés érkezett 21 különböző országból, a neves zsűri, Sophie Stafford, Henley Spiers, Csizek Gabriella, Németh Zoltán és Radisics Milán kiválasztotta az öt legjobbat, közülük kerültek ki a győztesek. Az Utolsó kettő című sorozat kapta Az év története, vagyis Az év sorozata elismerést és a vele járó Veolia díjat, egy arany rókát, amelyet a csákvári fazekasok készítettek. A díjakat múlt csütörtökön adták át a Fejér vármegyei városban.

Az északi fehér orrszarvú teljesen kihalt. A két utolsó hím néhány éve elpusztult. Két nőstény még mindig velünk van, de túl gyengék ahhoz, hogy utódokat szüljenek. A nevük: Najin és Fatu. Egy olasz laboratóriumban a petesejtjeiket most mesterségesen megtermékenyítik három néhai hím spermájával, és mínusz 196 Celsius-fokon tartják, abban a reményben, hogy egy másik alfajhoz tartozó orrszarvú segítségével visszahozhatják az északi fehér orrszarvút a kihalás széléről.

Az állatok sorsa most kenyai gondozóik és a BioRescue nemzetközi konzorcium tudóscsoportjának kezében van. A tudósok számos különböző technikát fejlesztenek és használnak a faj feltámasztására, többek között az asszisztált reprodukciós és őssejt-technológiákat, amikkel északi fehér orrszarvú embrióit helyezik be déli fehér orrszarvú pótanyákba. Valós esély van arra, hogy 2025-ben megszületik az első „új” északi fehér orrszarvú utód.

Az Utolsó kettő sorozat reményt ad a környezet jövőjéért és a földünket otthonának tekintő számos faj megmentéséért folytatott küzdelemnek.

Matjaz Krivic dokumentarista fotós, aki hosszú távú történeteket örökít meg emberekről és helyekről. 25 éve fotózza földünk változatos arculatát személyes és esztétikailag megindító stílusában, bemutatva a világ szegény részeit, melyeket hagyományok, társadalmi feszültségek és a mély vallásosság jellemez. Az elmúlt években a természetvédelmi és környezetvédelmi kérdésekre összpontosított, és munkájával a zöldebb jövő szószólójaként tevékenykedik.

Az Our Nature Photo Award (A Mi természetünk) fotópályázatának győztes munkáit a csákvári FotoKozma fesztiválon lehet megtekinteni. A kiállítások ingyenesen látogathatóak a nap 24 órájában, és a többségük a Szabadság téri parkban és az Esterházy-kastély parkjában található.



Rovatok