Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida is állhat a madridi merényletek mögött

A hatóságok továbbra is az ETA-ra összpontosítanak

2004. március 12., péntek 16:19

Több sajtóorgánumhoz eljuttatott, bizonytalan hitelességű levélben vállalta magára az al-Kaida a felelősséget a madridi robbantásokért. A spanyol hatóságok nagy óvatossággal kezelik az információkat, és továbbra is az ETA-t tartják a merényletek fő gyanúsítottjának. A halálos áldozatok száma péntek reggelre 198-ra emelkedett, a robbantássorozatnak több mint 1400 sérültje van.

Továbbra sem egyértelmű, melyik szervezet áll a csütörtök reggeli madridi robbantások mögött. Bár több jel utal arra is, hogy az al-Kaida követte el a merényletsorozatot, a spanyol kormány továbbra is az ETA-t tartja a fő gyanúsítottnak. Szakértők szerint a csaknem kétszáz áldozatot és ezerötszáz sebesültet követelő bombatámadások mindkét szervezet keze nyomát magukon viselik. Csütörtök este óta a halálos áldozatok száma is tovább nőtt.Bővebben robbantássorozatról >>

Újabb pokolgépet találtak

A súlyosan megsebesült emberek közül 44 életveszélyes, további 15 nagyon súlyos állapotban van - közölte a spanyol belügyminisztérium. A több mint 1400 sérültből 377 volt még kórházban a péntek reggeli órákban. A madridi terrortámadás mintegy hatvan áldozatának holttestét nem tudták még azonosítani a péntek hajnali órákig.

A legújabb értesülések szerint a spanyol rendőrség pénteken két újabb pokolgépre bukkant. Mindkét robbanószerkezet a felrobbant vasúti szerelvényekben hátramaradt hátizsákok egyikében volt. A terroristák célja az lehetett, hogy a pokolgépek sorba robbanjanak föl.

A két pokolgép egyikét egyébként már csütörtökön megtalálták a rendőrök, de először nem vették észre a hátizsák valódi tartalmát. A távírányítású pokolgéphez használt gyújtószerkezet, plasztik, illetve mobiltelefon spanyol gyártmányúak voltak - számolt be a rendőrség.

Csütörtök este detonátorokat és arab nyelvű, a Korán tanításait tartalmazó kazettákat találtak egy lopott furgonban Madridban, valamivel utána pedig az Al-Kudsz al-Arabi című, arab nyelvű londoni újság számolt be arról, a terrortámadás felelősségét felvállaló levelet kapott az al-Kaidától.

A levél ugyanazt az aláírást viseli, amelyet a törökországi zsinagógák elleni novemberi, illetve a bagdadi ENSZ-központ elleni augusztusi merényletekkel kapcsolatban korábban küldött üzenetek is: Abu Hafsz al-Maszri Brigádok/al-Kaida.

Az egyik madridi vonaton egy öngyilkos merénylő is tartózkodott a vizsgálat előzetes megállapítása szerint - jelentette terroristaellenes forrásra hivatkozva a Cadena Ser magánrádió. A hírt a spanyol kormányszóvivő, Eduardo Zaplana határozottan cáfolta.

A kormány óvatosan kezeli az al-Kaida-kapcsolatot

A spanyol kormány "nagy óvatossággal" vizsgálja az al-Kaidának tulajdonított üzenetet, amelyben a terrorszervezet magára vállalta az merényletet. A nyomozás elsődleges iránya továbbra is a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet - jelentette ki csütörtök este Ángel Acebes belügyminiszter.

José María Aznar kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján - vélhetően az ETA-ra utalva - kijelentette, "a józan ész alapján feltételezhető, hogy ez a banda" áll a merényletek mögött. Batasuna a betiltott baszk párt kijelentette, a kormány azért ismételgeti az ETA nevét, hogy saját malmára hatjsa a vizet a választásokon. Bővebben az ETA-ról >>

A BBC rádió biztonságpolitikai szakkommentátora azonban csütörtök esti hírmagyarázatában azt mondta: amerikai források óvnak a levél hitelességének azonnali elfogadásától, mivel az al-Kaida általában nem ismeri el felelősségét ilyen gyorsan egy-egy támadás után.

A rendőrség egész héten készenlétben állt a hétvégi parlamenti választások miatt. A választások esélyese a jelenleg is kormányzó, az ETA-val szembeni kemény fellépést hirdető konzervatív Néppárt. A merényletsorozat Spanyolország történetének legsúlyosabb támadása, eddig a legtöbb - huszonegy - áldozatot követelő merényletet 1987-ben követte el az ETA egy barcelonai szupermarketben.

A hatóságok február 29-én már megakadályoztak egy merényletet, amikor feltartóztattak egy fél tonna robbanószerrel megpakolt, Madridba tartó kisteherautót. A rendőrség akkor is az ETA-t vádolta.

Az ETA megváltozott

Tekintse meg képeinket!
A France Info rádióban megszólaló szakértők is az ETA felelősségét valószínűsítették. Szerintük a ma legfeljebb 200-300 fős ETA ma már semmiben nem azonos a Franco-korszakban létrejött egykori szervezettel. Immár sem ideológusok, sem értelmiségiek nem tartoznak hozzá, amely a rendőrségi dossziékban nem szereplő kalandvágyó, forrófejű fiatalok között talál vállalkozó szelleműeket az akciókra.

A vonatrobbantás az ETA új stratégiájának jellemző módszere. Tavaly decemberben a Párizs-Madrid vonalon figyelt fel a francia rendőrség két személyre, akiket a madridi végállomáson a spanyol hatóságok őrizetbe vettek. A korábbi terrorista akciókért körözött két férfinál egy 15 kiló robbanóanyaggal megtömött sporttáska volt.

Mások szerint nem az ETA

Nem mindenki ért egyet azonban a kormány és a szakszolgálatok véleményével. Az ETA-hoz fűződő kapcsolatai miatt betiltott Batasuna baszk radikális párt vezetője csütörtökön kijelentette: "nem tudja elképzelni", hogy a madridi vasúti merényleteket az ETA követte volna el, a politikus felhívta a figyelmet arra is, az ETA eddig egy helyszínen, előzetes bejelentés után robbantott, ráadásul a merénylet arányaiban messze meghaladja az eddigiekét. Arnaldo Otegi a robbantásokat az "arab ellenállásnak" tulajdonította.

Az USA óva int az ETA megvádolásától

A CNN információi szerint amerikai illetékesek is óva intettek attól, hogy egyértelműen az ETA-t tartsák a merénylet elkövetőjének. Az ENSZ BT csütörtök este kiadott határozata is az ETA-t vádolja, Kofi Annan főtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, a világszervezet a hivatalos spanyol közlésekre hivatkozott.

Rovatok