Index Vakbarát Hírportál

Schwarzenegger össztűz alatt

2003. október 6., hétfő 10:21

Két nap alatt teljes defenzívába szorult a szerdán még a kaliforniai kormányzóválasztás fő esélyesének tűnő Arnold Schwarzenegger. A body builderből lett filmszínész oldott pillanatokkal teli múltjából egyre több nő lép elő azt állítva, hogy a kormányzójelölt egykoron zaklatta. A közvélemény-kutatásokban ugyan még Schwarzenegger vezet, a választás kimenetele azonban megjósolhatatlanná vált.

Arnold Schwarzenegger szereti bal kezével megérinteni kvázi ismeretlen nők bal mellét. A body builderből lett színészből lett republikánus politikus ezen, eddig titkolt rossz szokása könnyen a kaliforniai kormányzóválasztás elvesztését jelentheti az egy hete még legesélyesebbnek tűnő jelölt számára.

Óvatlanul bocsánatot kért

Fotó: EPA/Francis Specker
A történet csütörtökön kezdődött. A Los Angeles Times munkatársai hetek óta tartó munkával hat nőt kerítettek elő Schwarzenegger múltjából, akiket a színész - leggyakrabban a fent leírt módon - inzultált. Az esetek többségére a filmforgatások legendásan szabados szellemű közegében került sor. A sztár általában a stáb alsóbbrendű tagjait inzultálta - nem egyszer férfi kollégái ösztönző egyetértésével megtámogatva.

De volt példa arra is, hogy egy apróbb szerepben felbukkanó statisztát szorított a lift falához, fürdőruhafelsőjét hámozgatva.

A kampánystáb azonnal rágalomnak, politikai támadásnak minősítette az esetet. Sajnos Schwarzeneggerhez nem jutottak el legfőbb politikai tanácsadói szavai - tagadj mindent, ha kell, hazudj szemrebbenés nélkül! -, így csütörtök késő este óvatlanul bocsánatot kért.

Még siker esetén is visszaüthet

Hogy aztán másnaptól teljes defenzívába szoruljon. Pénteken öten, szombaton négyen csatlakoztak a színészt szexuális zaklatással vádlókhoz. Így összességében már tizenöt nő vádolja Schwarzeneggert különböző szexuális célzatú magánakciókkal.

Schwarzeneggert ekkor arról felejtették el figyelmeztetni, hogy a csaknem beismerő bocsánatkérés után legalábbis kétes hitelű a tagadás.

Az esetek nagy része még a nyolcvanas években, vagy azelőtt történt, de van az ismert esetek között 2000-es dátumú is.

Ez összességében azt jelenti, hogy Schwarzenegger még akkor sem lenne feltétlenül biztonságban, ha megnyerné a választásokat.

Csökkenő előny

Fotó: EPA/Francis Specker
Amire szerdán, a békeidőben még esélye is volt. Az akkori felmérési adatok szerint a biztos szavazók 36 százaléka támogatta a nagy nehézségek árán a kaliforniai Republikánus Párt egészének támogatását megszerző színészt. (Amíg még volt republikánus vetélytársa, Schwarzenegger Cruz Bustamante demokrata jelölt mögött volt.)

A szexbotrány kitörése után, szombaton felvett közvélemény-kutatási adatok szerint még mindig Schwarzenegger vezet 36 százalékkal. Legfőbb riválisa négy nap alatt három százalékkal növelte támogatottságát, és 29 százalékon áll.

Egyre több bizonytalan

Bustamante gyors szavazatmaximalizálásánál is aggasztóbb lehet a republikánus sztárjelölt számára, hogy egyrészt nő a bizonytalanok aránya - a szerdai 10 százalékkal szemben szombaton már a választók egynegyede nem volt biztos szavazati szándékával kapcsolatban -, másrészt csökken a visszahívást támogatók aránya is.

Bár a biztos szavazók között abszolút többségben vannak a visszahívás támogatói - 54 százalék buktatná a Kaliforniát költségvetési válságba taszító Davist, szemben 41 százaléknyi támogatóval - az összes megkérdezett körében szerda óta nyolc százalékpontot csökkenve 44 százalékra esett a számuk.

Megoldás szerda reggel

Fotó: EPA/Francis Specker
Schwarzenegger csapata - hatalmas helyzetértékelő készségről számot adva - azonnal aljas demokrata támadást vélt felfedezni a vádak mögött. Ezzel egyrészt nehéz vitatkozni. Gray Davis országszerte mocskos kampányairól volt híres, ráadásul ő tűnik a botrány legnagyobb nyertesének. Másrészt viszont a szexuális zaklatásokról beszámolók mindegyike legalább egy olyan embert fel tudott mutatni, aki már legalább évekkel ezelőtt hallott az afférokról.

Pillanatnyilag tehát nehéz megjósolni, ki lesz a kaliforniai kormányzóválasztás nyertese. Az eredményekről szerdán reggel számol be az Index. Utána lehet találgatni, hogy hány napon belül hívják vissza Arnold Schwarzenegger kormányzót. Ha netán az egész karrierjét fenyegető vádak ellenére is megnyerné a választásokat.

[A cikkben felhasznált felmérések közül a szombatit a Knight Ridder lapkiadó szindikátus felkérésére végezték, ezer fő telefonos megkérdezésével. A felmérés statisztikai hibahatára 3,2 százalék. A szerdai adatokat a Field Research Corp. közölte, kutatásukat hétfőtől szerdáig végezték. A felmérés hibahatára 4,8 százalék.]

Rovatok