Index Vakbarát Hírportál

Alberto Contador doppinglaborja hibázott

2010. november 16., kedd 08:56 | aznap frissítve

Miguel Indurain ötszörös Tour-győztes olyan szerrel bukott meg győzelmei után, amit akkor még nem ismertek. Armstrong szervezetét a szabályoknak megfelelően állították be. Contador orvosai arra számítottak, hogy 2 pikogrammnál kevesebb nem kimutatható.

„A doppingtörténelemben önálló entitás a Tour de France” – jelentette ki határozottan Tiszeker Ágnes egy budapesti konferencián. A hazai ellenőrzéseket irányító szakember bemutatta, hogy az elmúlt húsz év győztesei közül szinte mindenkinek volt doppingügye, kijelentésével felidézte azt a francia plakátot, amelyik Tour de Doping néven hirdette a legnagyobb európai körversenyt.

A hétszeres első Lance Armstrong állítólag egyszer adott pozitív mintát, és tavalyelőtti visszatérése után volt olyan hónap, amikor harmincszor ellenőrizték, volt, hogy egy nap kétszer is. Mindannyiszor negatív lett, de a gyanút sosem tudta lemosni magáról.

A spanyol Miguel Indurain salbutamollal bukott meg, de fel sem merülhetett, hogy öt győzelme közül valamelyiket is elvegyék, mert akkor ezt a szert még nem ismerték. „A kémcső majdnem felrobbant, olyan mennyiségű - most már tiltott - anyag van benne.”

Floyd Landis a tesztoszteronban látta a megoldást, amikor a győzelemért tekert. A szervezetben az epitesztoszteron és a tesztoszteron (mindkét hormont a szervezet termeli) megengedett aránya akkor 1:6-hoz volt, az amerikainál az izotópmérés 1:11-et mutatott ki.

Armstrongot akárhányszor vizsgálták, ez az arány mindig megegyezett az 1:6-tal. „Nem alatta, vagy nem felette volt, hanem mindig pontosan annyi, amennyi lehet. De mikor megváltozott a szabály, és már csak 1:4-hez lehetett arány, akkor Armstrong szervezete, hormonháztartása is egy csapásra megváltozott, és onnantól mindig ezt az arányt mérték. Nem alatta, nem felette, hanem mindig telibe az 1:4-et. Kikövetkeztethető: a laborban nagyon jól dolgoztak mögötte.”

"A Contador mögötti labor és orvosi személyzet is tökéletesen működött, míg a mintáját abba a laborba nem küldték, ahol az előre beállított mennyiség felét is ki lehet mutatni a véréből."

"A laborok többsége klenbuterolból 2 pikogrammot tud kimutatni, kevesebbet nem. A kölni labor azonban erre szakosodott, kettő helyett már egyet is ki tud mutatni, más európai laborok – Bécs, Prága - másban nagyon jók, más szerekre specializálódtak. Zéró tolerancia van, a spanyolt meg fogják büntetni. A versenyző orvosai előre nem tudhatják, hogy a vizelet vagy vérminta hová kerül, ennyi előnyünk már nekünk is hadd legyen.”

Tiszeker szerint Contador érvelése, miszerint a húsban van ilyen mennyiségű klenbuterol, azért nem helytálló, mert az Európa Unió teljes területén tiltott ezt állatoknak adni. A Spiropent nevű gyógyszer tartalmazza ezt a vegyületet, azt kisbabáknak szokták felírni köhögés csillapítására, vagy ha veszítenek a súlyukból, étvágytalanok.

Szennyezett molekulákat is találtak Contador vérében, a gyanú abszolút él: régebben levett, addig tárolt vérét kapta vissza. Ezzel még akkor is teljesítménynövekedést lehet elérni, ha pihenten vették le tőle, mert ha a fáradó szervezetbe kerül vissza, hatása egyértelműen kedvező.

Contador esetében azt sem lehet kizárni, hogy a klenbuterolt abban az időszakban kapta, amikor a vért levették tőle, és még nem tisztult ki teljesen a szervezetéből.

„Nyilván nem hazudik, amikor azt mondja, nem szedett semmit. Hiszen a jelek arra utalnak, nem akkor kapott klenbuterol tartalmú szert, amikor a Touron versenyzett.”

Rovatok