Index Vakbarát Hírportál

Ez most a magyar foci ősze volt

2012. december 4., kedd 10:45

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb őszét láthattuk az OTP Bank Ligában.

Régóta volt ennyire kiegyenlített a magyar bajnokság. Egyedül a tabella elején és a végén tapasztalható nagyobb pontkülönbség a csapatok között, de a harmadik és a 13. hely között mindössze nyolc pont a differencia.

Kivételes szezonon van túl a Győri ETO, amely az első fordulóban 4-1-s vereséget szenvedett Debrecenben, azóta viszont 16 meccsen nem talált legyőzőre, ami klubrekord, és ezzel magabiztosan, hat pont előnnyel vezeti a bajnokságot. Pintér Attila nagyszerűen összerakta a csapatot. Alapember lett a nyáron érkezők közül Lipták Zoltán, a szlovák Marek Strestik, a cseh Michael Svec. Varga Roland 10, Koltai Tamás 8 gólig jutott, a klub a legtöbb gólt rúgta, a legkevesebbet kapta.

Az MTK visszatért az élvonalba, és noha biztos bentmaradásért, a középmezőnyért indult, a második helyen zárja az őszt. Garami József, a jelenleg a leghosszabb ideje hivatalában lévő NB I.-es edző fiatal csapata akkor sem torpant meg, amikor a bajnokság erősebb csapatai következtek. Legyőzték a Videotont, Debrecent és a Ferencvárost, csak a Győrtől kaptak ki az élvonalba tartozók közül.

A bajnoki címvédő Debrecen is előbb lehetne, ha a csapat nem fut bele a novemberi, ötmeccses nyeretlenségi szériába. A Videoton erejét egyelőre felőrli az Európa Liga, illetve az, hogy a Paulo Sousa által kitalált hadrend nem feltétlenül alkalmazható a magyar bajnokságban is.

A színvonal emelkedésének egyik oka lehet, hogy az NB I.-ben tevékenykedő külföldi edzők színt és más értékrendszert hoztak a magyar futballba. Sousa a Videotonnal csak bukdácsolt a bajnokságban, de az Európa Ligában fantasztikus sorozatot produkált, és még tovább is juthat csapatával.

Détári Lajos leváltása után a Ferencvároshoz érkező holland Ricardo Moniz a klubnál régen tapasztalt elánnal, alapos szakmai tudással vágott bele a munkába. A Honvédnál Marco Rossi idén is az élbolyba vezette a kispestieket.

Az utóbbi években erősödő légiósdömping az idén is folytatódott. Minőségi futballisták érkeztek, például az említett Győrbe, továbbá a Videotonhoz komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok, például Marco Caneira, Filipe Oliveira, vagy Kaká.

Moniz érkezésével a Ferencvárosnál is megváltozott a kép az érkezőkkel: Muhamed Besics a bosnyák válogatottal járja a vb-selejtezőket, Julian Jenner tagja volt az U21-es Eb-győztes holland válogatottnak, a román Andrei Ionescu is kivételes tehetséggel van megáldva.

A Fradihoz annyit még érdemes hozzátenni, hogy jól érezhetően a játékosokra is átragadt a Moniz által képviselt, megalkuvást nem tűrő támadófutball. Ennek jeleit a csapat az utolsó hat-hét meccsén meg is mutatta a szurkolóknak. Az esélyesebbnek vélt Győrt szinte a teljes meccs alatt presszió alatt tartották, Székesfehérváron verték a Videotont, és az utolsó pillanatban győzték le a Debrecent és a Pécset is, utóbbi ellen 0-2-ről fordítottak.

Örömteli, hogy egyre több tehetséges fiatal számít csapata alapemberének. A győri Dudás Ádám és Varga Roland 23, illetve 22 évesek. A Videotonban Szolnoki Roland kilenc bajnokin volt kezdő, Gyurcsó Ádám már a válogatottságig jutott és Kovács István személyében egy nagyon tehetséges középpályás érkezett Szombathelyről. De szép jövő előtt ál a kispesti Baráth Botond, Hidi Patrik, Vernes Richárd, a diósgyőri Bacsa Patrik, vagy az utolsó fordulóban súlyos sérülést szenvedett, mindössze 17 éves Csirszki Martin vagy a szombathelyi Iszlai Bence is. De szinte minden első osztályú csapatban találhatunk 23 év alatti tehetséget, aki alapemberré vált az ősszel.

Az izgalmas meccsek velejárója lenne, ha egyre több szurkoló látogatna ki a stadionokba. Talán ez az egyetlen pont a magyar NB I. őszi számvetésénél, amelyben egyelőre nem sikerült előrelépni. De ez a probléma is összetettebb annál, hogy egyből rásüthessük a sikertelenség bélyegét.

Az előző szezonban a Vasas és a Zalaegerszeg búcsúzott az élvonaltól. Előbbi 2756-os, utóbbi 3017-es éves átlag nézőszámmal. Helyükre érkezett az MTK és az Eger. A Hungária körúton korábban sem tolongtak a nézők, az első 15. fordulóra vetítve 1125-ös nézőszámot produkáltak átlagban. Az Eger otthoni meccseit pedig a szezon első felében más-más városokban volt kénytelen játszani, mivel a hazai stadion világítása nem készült el a rajtra. A Pápa elleni, debreceni meccsükre 56 ember váltott csak jegyet, ami minden bizonnyal negatív rekord a magyar futballbajnokságok történetében. Az Eger látogatottsága így is 1724 nézőig jutott a 15. forduló végére.

Ezzel együtt is csökkenő a tendencia, hiszen a legnépszerűbb Ferencváros a tavalyi 6044-es nézőszáma az őszi szezon zárására 5076 nézőre fogyatkozott. A Debrecen 5922-es átlaga 3896-ra csökkent, és Diósgyőrbe is ezerrel kevesebben mentek ki átlagban, mint a tavalyi idényben az összes meccsre vetítve. Egy biztos, hazai pályán a Diósgyőr, a Ferencváros és a Debrecen a legnépszerűbb, idegenben pedig a Ferenvárosra, a DVTK-ra és az Újpestre kíváncsiak a legtöbben.

A Hivatásos Labdarúgók Szövetsége is érdekes statisztikát közölt honlapján. Ezek szerint: az ősz 120 meccsén jelentősen csökkent a hazai győzelmek aránya, 49,2%-ról 42,5%-ra, miközben a döntetleneké 25,8%-ról 30,8%-ra, az idegenbeli sikereké 25,0%-ról 26,7%-ra nőtt. A tavalyi 2,70-os gólátlag 2,53-ra esett vissza. Talán a pályaválasztó klubok gyengébb szereplése is közrejátszott abban, hogy minden negatív folyamat közül a nézőszám esése a legfeltűnőbb. A mostanihoz képest egyharmaddal többen voltak tavaly a nézőtéren.

A legtöbb külföldi játékpercet a Ferencváros jegyezte (62,6%), a Honvéd volt a legfiatalabb (24,07 év), a Paks a legidősebb csapat (29,33 év).

Ami még szembetűnő, az a gyenge játékvezetés. Bár Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt mondta, nem olyan rossz a bíráskodás, mint amilyen a megítélése, Puhl Sándornak erről egészen más a véleménye. A világ korábbi legjobb játékvezetője azt mondta, a téli szünetben lesznek olyan bírók, akik a gyenge szereplés miatt a második vonalba kerülnek. Puhl úgy vélekedett, hogy a nem a kétes szituációk megítélésével van a gond, hanem az egyértelmű helyzetben vétett hibákkal.

Ez volt eddig az őszi mérlege. Ahogy a tabellára tekint az ember, egészen biztos, hogy izgalmas tavasz jön.

Rovatok