Index Vakbarát Hírportál

Ha összekacsintanak, kiesik a Videoton

2012. december 6., csütörtök 14:53

A Videoton edzője, a portugál Paulo Sousa, valamint a portugál Sporting belga edzője, Franky Vercauteren is kiemelte, mennyire fontos meccsük következik. Csakhogy amíg Sousa magyar részről a klubtörténetet emlegette, a belga a jövő hétfői meccsüket emelte ki, hiszen rangadó következik, a Benficát fogadják a bajnokságban. Ja, és persze előtte a Videotont, jó lenne, ha senki sem sérülne meg, úgy adnák a maximumot. (Játékosa, Viola az év meccsének nevezte a hétfőit.)

A két nyilatkozat tökéletesen tükrözi, mire számíthatunk csütörtök este az EL-meccsen, hiszen a Videoton történelmi jelentőségű sikert érhet el - magyar még nem ment tovább a csoportkörből -, míg a már biztosan kiesett Sportingnak végre a bajnokságban kellene mutatnia valamit, és akkor a szurkolók kicsit megbocsátanák, hogy a nyolcadik helyen állnak a ligában, és mindössze két meccset nyertek meg.

Mivel Vercauteren meghatározta a meccs jelentőségét, abszolút arra lehet számítani, hogy olyanok játszanak, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. A portugál lapok is azt találgatják, hogy a 19 éves Esgaio mellett ki fog még bekerülni a csapatba. Az ő motiváltsági szintjük is nyilván sokkal alacsonyabb lesz a Videotonénál, ezt kellene kihasználni.

Sousa pontosan tudja, hogyan, külön taktikát dolgozott ki erre a meccsre, az ő edzői hírnevének nyilván nagyon nem lenne mindegy, hogyan hagyja el azt a stadiont, ahol játszott is egy évet. László Csaba egy skóciai győzelemmel adta el magát Skóciába a Fraditól, Sousa megítélése már eddig is igen kedvező, de a Sporting oda-vissza legyőzése biztosan nemcsak Magyarországon hagyna nyomot.

A kihagyhatatlan kérdést természetesen meg is kapta Sousa, és nagyon udvarias kitérő választ adott rá: megtisztelő, ha kluboknál esetleg felmerül a neve, de a Sportingnak új az edzője, aki új ötletekkel, új felfogással érkezett. Azt ugyanakkor nem titkolta, hogy meglepte az idei gyenge szereplés.

A Vidinek volt egy váratlan idegenbeli győzelme a sorozat alatt (Gent, 0-3), amit kontráival ért el, most azonban még az sem zárható ki, hogy támadni szeretne a portugál mester rögtön az első perctől.

Azt is tudja ellenben, a továbbjutás álom, több okból is, és most az anyagi lehetőségektől, különbségektől tekintsünk el.

Ezt a Sportingot még így sem könnyű megverni, mert az Alvalade stadionban még a gyenge forma ellenére sem nem kaptak ki az EL-ben, és mert a virtuóz támadójáték kevésbé volt jellemző a Videotonra. És akkor még nem beszéltünk a másik meccsről, amelyiken kényelmesen ikszelhet a Genk és a Basel, ha pedig így lesz, bármilyen arányú magyar siker kiesést jelent.

Láttunk már korábban ilyenre példát klub- valamint válogatott szinten egyaránt, következmények nélkül, mert ilyen esetekben szinte lehetetlen a bizonyítás. Ami a Videotonnak jó hír lehet, a Genk az előző BL-szezonban nem kapott ki hazai pályán, pedig a Chelsea, a Valencia valamint a Leverkusen volt az ellenfél. Az eddigi meccsek alapján megállapítható, nagyon hasonló szinten áll a két csapat, de a Basel idegenben még nem nyert. Pontosabban BL-selejtezőn igen, a norvég Moldét 1-0-ra legyőzte még augusztus elsején.

A másik meccsel persze teljesen felesleges foglalkozni, valamennyi nyilatkozatában ezt Sousa is kiemelte, mert az előttük álló feladat sem kicsi. Igaz, a siker sem.

Rovatok