Index Vakbarát Hírportál

Tényleg mindennek vége, ha megint kiesik a Videoton

2015. július 8., szerda 19:49

A Videoton a walesi TNS ellen kezdi meg a jövő héten a Bajnokok Ligája-szereplését. A közelmúlt tapasztalatai alapján könnyen lehet, hogy ez lesz a végállomás is egyben. Egy biztos: a TNS feni a fogát a magyar bajnokra, és a feröeri B36 Tórshavn cseppet sem papírforma kiverése után már Európa Liga-csoportkörről álmodoznak. A Videotonról úgy gondolják: legyőzhető ellenfél. Wales az UEFA nemzetközi kupaszereplés alapján készült ranglistáján az 50. helyen áll, Magyarország a 31.

Ha azt nézzük, hogy a világon a legtöbb pénzt egy walesi futballistáért, Gareth Bale-ért adták, aki jelenleg a Real Madrid labdarúgója, akkor akár félnivalója is lehetne a Videotonnak. És az Európa-bajnokságra szinte biztos kijutó walesi válogatottban játszik az arsenalos Aaron Ramsey is, aki több pénzt ér, mint az egész magyar válogatott keret együttvéve.

A keretből azonban mindenki a Premier League-ben, a Championshipben (angol másodosztály) vagy a skót Premiershipben játszik, a walesi Premier League-ben (WPL) senki az égvilágon. Sőt, egyikük sem játszott ott soha, egyetlen percet sem. Nem csoda, Európa egyik leggyöngébb bajnoksága a walesi, az UEFA nemzetközi kupaszereplés alapján készült ranglistáján 54 országból az 50. helyen állnak.

A harmadik világ miatt alakult a WPL

A walesi bajnokság nagyon későn, 1992-ben alakult, méghozzá a FIFA több ázsiai és afrikai tagjának fenyegetésére. Ez már az a korszak volt, amikor véget ért a futball európai dominanciája, az egyre korruptabb FIFA az afrikai és ázsiai válogatottak kegyeit kereste, mind több válogatottnak utat engedve a két kontinensről a világbajnokságokra.

Azt nehezményezték, hogy az Egyesült Királyság négy válogatottat – angol, észak-ír, skót, walesi – is indíthat a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőkön, miközben Walesnek még önálló futballbajnoksága sincs. Ennek amúgy földrajzi oka volt: Walesben az észak–déli közlekedés kifejezetten macerás, egyszerűbb volt a határhoz közeli angol csapatokkal egy ligában szerepelni.

Sürgősen lépni kellett hát, nehogy a válogatott lássa kárát a késlekedésnek. Walesi bajnokság nem volt, így csapataik nem vettek részt a BEK-ben és az UEFA kupában, viszont a KEK-ben ott voltak, mert walesi kupa, az volt.

Minden idők legnagyobb walesi kupasikerét az 1967–68-as KEK-ben érte el a Cardiff City, amikor a négy között egy utolsó percben lőtt góllal ejtette ki 4-3-as összesítéssel a Hamburg. (Érdemes megnézni a videón, hogy milyen magától értetődően rohantak be a nézők a cardiffi góloknál a pályára.)

1967/68 Cardiff City vs. Hamburg (elődöntő)

A walesi bajnokság indulása nem volt zökkenőmentes. A magasabb angol osztályokban játszóknak (Aberdare Athletic, Cardiff City, Merthyr Town, Newport County, Swansea City, Wrexham) engedélyezték, hogy távol maradjanak az újonnan induló walesi bajnokságtól, az alacsonyabb ligákban játszóknál kötelező volt az indulás. Aki vonakodott, annak megtiltották, hogy hazai meccseit Wales területén játssza le.

A vitákkal, bírósági perekkel induló bajnokság ennek ellenére is vonzó volt egy angol területen fekvő csapatnak, az Oswestry Townnak. Ebből a csapatból lett a The New Saints, a Videoton kupaellenfele (róluk majd később), vagyis a Videoton úgy játszhat walesi csapat ellen, hogy játékosainak a közeli liverpooli vagy manchesteri landolást követően nem kell Wales földjére lépniük.

A walesi Európa azon kevés bajnokságának egyike, ahol, ha csak 3 százalékkal is, de nőtt a nézőszám tavalyhoz képest. Fájdalom, ez átlagban még mindig csak 330 nézőt jelent meccsenként, miközben nálunk átlagban közel 2500 ember megy az NB I.-es stadionokba. (A 2014–15-ös bajnokság legtöbb nézőt vonzó meccsére 1028 néző volt kíváncsi, a legkevesebb 103 néző volt egy WPL-meccsen.)

Nem kell mosolyogni, délen ugyanis ott van a Premier League-ben szereplő Swansea és a stabil Championship-szereplő Cardiff City a maguk 20 ezer fölötti átlagnézőszámával. Az észak-walesieknek pedig főleg liverpooli és manchesteri kedvenc csapataik vannak, meccsnapokon a walesi partvidéken menetrendszerű buszok viszik a két nagy angol város stadionjaihoz az embereket. Magyarán: ha viszonylag könnyen megnézhetsz egy Swansea–Arsenalt, Liverpool–Newcastle-t, Manchester United–Chelsea-t, akkor miért kínoznád magad a Cefn Druids–Prestatyn Townnal?

És északon versenytársnak ott van még az arrafelé a futballnál jóval népszerűbb rögbi is.

A walesi liga soha nem lesz olyan vonzó, mint a Premier League, a cél az, hogy elérjék az angol V. osztály, a Conference League szervezettségét és átlagnézőszámát, ami a legutóbbi idényben 1855 volt, és ami még nagyon messze van a walesi Premier League 330-ától. (1994-95-ben még 236 volt az átlag.) 

Kérdés: hogyan?

TNS-ből TNS

A Videoton ellenfele a legutóbbi négy walesi bajnokságot megnyerte, ambícióban messze kiemelkedik a mezőnyből. Ott lett először műfüves pálya, a játékosok többé-kevésbé csak a futballnak élhetnek, nem is szeretik őket különösebben. Nem elég, hogy angol csapat, még újgazdagoknak is számítanak, legalábbis helyi szinten.

A csapat TNS-ből lett TNS. A rövidítés kezdetben a névadó szponzor Total Network Solutiont takarta, amit 2006-ban váltott a British Telecom, és egy ügyes húzással a jól bevált TNS-ről sem kellett lemondani. A csapat innentől The New Saints néven futballozott.

A nemzetközi kupaszereplésben nem lóg ki a TNS a nagy walesi átlagból. 18 próbálkozásból eddig három sikeres szereplésen vannak túl: 2010-ben az ír Bohemianst, 2011-ben az északír Cliftonville-t, kedden pedig a feröeri B36-ot ütötték ki.

Jellemző a magyar futball megítélésére, hogy a WPL egyik vezetőjének Guardiannek adott nyilatkozata szerint a Videoton legyőzhető ellenfél. Igaza is van, a TNS-nek nincs rosszabb esélye, mint tavalyelőtt a Videotont kiejtő Mladost Podgoricának.

Gefle és BVSC a két nagyvad

Érdemes végignézni amúgy, hogy 1993–94-től mikor fordult elő, hogy walesi csapat győztes párharcot vívott Európában. A lettek és az írek ellen van a legnagyobb esélyük, a legnagyobb sikerük pedig a svéd Gefle és a magyar BVSC kiverése volt. Ez volt a magyar klubfutball egyik legnagyobb égése, bár egy idő óta igen nehéz számon tartani a váratlan és nagy zakókat:

A TNS célja az, hogy lehetőleg már az idén megismételje az ír Shamrock Rovers 2011-es bravúrját, amikor az észt Florát és a szerb Partizant kiverve került az Európa Liga főtáblájára. (Adja magát az összevetés az ír bajnoksággal, mivel az ír válogatott keretből senki sem játszik a gyengécske ír bajnokságban, és a bajnoki meccsek iránti érdeklődés sem sokkal magasabb az írországinál.)

A Videoton továbbjutása kötelező. Hogy mást ne mondjunk: a TNS legértékesebb játékosa, a 25 éves ausztrál–angol középpályás, Greg Draper a Videoton keretében csak a 15. legértékesebb játékos lenne. Figyelmeztető jel azonban, hogy nem volt ez másképp két évvel ezelőtt a Mladost Podgorica és a Videoton összevetésében sem.

(Források: Cikkünkben felhasználtuk a Guardian walesi futballt összegző cikkét, a walesi futball adatbázisát és a WPL honlapját)

Rovatok