Index Vakbarát Hírportál

Egy kis mákos süti, pisilés, pozitív doppingminta

2016. október 29., szombat 15:48

Arról már az Index is írt, hogy a mákos guba doppingnak is minősülhet és arról is, hogy mákos bejgli evése után a drogteszten is megbukhat bárki. Most dán újságírók tesztelték, hogy vajon átmennének-e a doppingvizsgálaton mákos péksütemények elfogyasztása után.

A Sport.tv2 újságírói egy profi bringást, Alex Rasmussent használták tesztalanynak, ha már nála a napi ügymenet része a mintaadás. A kerékpáros azt mondta, elég groteszk helyzet az, hogy úgyis dppinggyanúba keveredhet, hogy természetes eredetű ételeket eszik.

A doppingnak illetve drognak számító ópiátokat a mákgubó tartalmazza, nem a mákszemek, de a gubóból a feldolgozás során egy kevés nedv mindig kerül a szemekre is.  De olyan minimális mennyiségben, hogy nem üt be a cucc, bármennyi mákos sütit eszik is meg valaki, és hát a sportoló sem táltosodik meg.

„Semmi előnye nincs abból a sportolónak, ha mákot eszik. Nincs semmi klinikai hatása. És semmi olyat sem csinál, ami növelné a teljesítményt" – mondta Bente Karlund Petersen doktor.

A doppingellenőrök viszont nem mérlegelhetnek, csak azt nézik, hogy kimutatható-e az ópium vagy sem. A rossz hír az, hogy kimutatható. A dánok kísérletében Rasmussen és az egyik újságíró is benyomott pár süteményt, a bringás 30, az újságíró 40 grammnyi mákot fogyasztott el. Aztán nem sokkal később mehettek pisilni.

A gyorsteszt mindkettejüknél morfint és kodeint mutatott ki. A kerékpáros valószínűleg ezzel el is hasalt volna egy hivatalos doppingellenőrzésen, az elemzéseknél az nem derül ki, hogy valaki mákos ételt evett vagy gyógyszer formájában vitte be a tiltott szert. Rasmussen azt mondta, nem hitte volna, hogy pozitív lesz a mintája ilyen kis mennyiségtől, és azt sem gondolta, hogy az étellel bevitt mákból kimutatható a morfin.

Persze utólag lehet magyarázkodni, de jobb elkerülni az ilyet. Ahogy azt korábbi cikkünkben Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője elmondta, minden sportolót óva int attól, hogy mákos tésztát vagy gubát egyen világbajnokság vagy olimpia előtt. Az irodalmi adatok szerint a mákos ételek fogyasztása után 2-4 nappal is kimutatható ópiát a vizeletben. 

Rovatok