Index Vakbarát Hírportál

Rárepültek az olimpiára a drogterjesztők

2016. július 27., szerda 10:26 | aznap frissítve

Gazdátlan lesz a megnyitó

Sem Dilma Rousseff bizalmatlansági eljárás miatt felfüggesztett brazil elnök, sem elődje, a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok megrendezésére a jogosultságot megszerző Luis Inácio Lula da Silva nem vesz részt az olimpiai megnyitón augusztus 5-én, írja az MTI. Rousseff hétfőn az RFI nemzetközi francia rádióadó portugál nyelvű adásában jelezte: nem áll szándékában a második sorban ülni a Maracanában a ceremónia alatt.

A megnyitót az államfői feladatokat ellátó Michel Temer alelnök vezényli le, és mindössze egy rövid beszédet mond majd. 

Másfél héttel az olimpia rajtja előtt bőven van gond a riói olimpia szervezésével, és közben már a drogdílerek is igyekeznek megszedni magukat a nyári játékokból.

A helyi rendőrség a napokban csapott le néhány terjesztőre, és kilencvenhárom olyan kokainnal teli kis zacskót foglalt le, amire az olimpia logóját rakták, meg odaírták mellé, hogy lehetőleg senki ne kokainozzon gyerekek közelében.

Rio cocaine dealers now using the Olympic logo, plus the warning "don't use near children," which is very thoughtful pic.twitter.com/8M0e551eej

— Alex Cuadros (@alexcuadros) 2016. július 26.

Egy másik fogásban a Coca-Cola betűtípusát utánzó, Cocaina feliratú kokaint foglaltak le a rendőrök. 

A drogproblémával már másfél kilométerre a riói Maracana stadiontól, a megnyitó ünnepség helyszínétől találkozni lehet, ott van ugyanis egy lepukkant környék, amit csak Cracolandia néven emlegetnek a helyiek, olvasható a USA Today riportjában. Ez az a hely, ahova a riói crackfüggők járnak, ha meg akarják szerezni az adagjukat. 

Cracolandiában már két dollárnyi összegért lehet cracket vásárolni, bár ez elsősorban dílertől és az anyag minőségétől függ. Néhány, a környéken tengődőt megszólaltatott a lap, ők azt mondták, örülnek az olimpiának, mert így legalább a turisták által hátrahagyott szemétből csinálhatnak egy kis pénzt, amit aztán crackre költhetnek. 

A helyről már négy évvel ezelőtt írt az AP: nagyjából 2006-ban terjedt el a crackhasználat Rióban és Cracolandián. 2012-ben már úgy becsülték, hogy naponta legalább nyolcszáz kilogramm cracket használnak Brazíliában, azóta ez a mennyiség csak nőtt, mára Brazília egyik legnagyobb crackfogyasztója Amerika mellett. Akkor egyébként fogadkoztak a helyi drogterjesztők, hogy a 2016-os olimpia idejére már megszüntetik a crack terjesztését, mert a drog hatalmas károkat tett a saját közösségükben is. Ezt a célt nem sikerült megvalósítani. 

Ráadásul az olimpia rajtja előtt az emberrablás is egyre nagyobb problémát jelent. A napokban a Forma-1-et vezető Bernie Ecclestone anyósát rabolták el, és az ország történetének legnagyobb váltságdíját, 36 millió dollárt követelik érte. Az új-zélandi dzsiudzsicus Jason Lee, azt állította, hogy rendőrök rabolták el Rióban a hétvégén, és csak akkor engedték el, amikor kétszer is nagyobb összeget levett a bankkártyájáról. 

Gond van a szervezéssel is, mert az olimpiai falu harmincegy épületéből tizenkilenc nem ment át a biztonsági ellenőrzésen. Pedig ennek már régen meg kellett volna történnie, de még most is csak a javításokhoz fognak hozzá.

Rovatok