Index Vakbarát Hírportál

Miért nincs magyar labdarúgó-válogatott az olimpián?

2016. augusztus 3., szerda 16:59 | aznap frissítve

Két nap múlva elkezdődik az olimpia, és máris itt egy sokkoló kérdés: miért nincsenek Rióban magyar focisták?

Egyrészt, mert mindkét nem esetében mindössze 4-4 európai csapat számára volt hely a riói olimpián, másrészt, mert esélyünk sem volt a kvalifikációra. Konkrétan a selejtezők selejtezőinél sem jutottunk tovább.

A férfiak esetében a 2015-ben rendezett U21-es, azaz 21 év alattiaknak kiírt Európa-bajnokságon vívhatták ki a csapatok az olimpiai részvételt, természetesen csak azok, akik kijutottak a kontinensbajnokságra. Sajnos a magyar srácok már a torna selejtezői során elvéreztek, mindössze harmadik helyen végezve az ötcsapatos csoportban, Spanyolország és Ausztria mögött.

Tegyük hozzá, már az U21-es Eb-n való részvételünk is csoda lett volna, hiszen erre a legutóbbi 20 kiírás során nem volt példa.

Régen persze minden más volt, a magyar labdarúgók az 1952 és 1972 között rendezett hat olimpián három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek. Azóta viszont mindössze egyszer, az 1996-os, atlantai játékokon voltak jelen focistáink.

A nők esetében az olimpiai labdarúgótornán nincs érvényben korosztályos korlátozás, a riói kvalifikációt a felnőtteknek kiírt 2015-ös világbajnokságon lehetett megszerezni.

A feladat nehézségét sejteti, hogy a magyar lányok nemhogy 2015-ben, de még soha sem jutottak ki a vb-re, sőt az Eb-re is csak egyszer, huszonöt évvel ezelőtt.

Csapatunk a 2015-ös vb selejtezőin hattagú csoportjának negyedik helyén végzett, reménytelen távolságban a továbbjutást jelentő helyezéstől. Figyelembe véve, hogy a női világranglista 2003-as bevezetésekor a 26. helyen álltunk, amit azóta sem sikerült újra elérni, sőt jelenleg a 42. pozícióban vagyunk, a kilátások a jövőt illetően sem igazán fényesek.

Rovatok