Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztathatja az úszást, amit Hosszúék kitaláltak

2016. augusztus 10., szerda 10:37

Legutóbb 1992-ben fordult elő, hogy egy magyar sportoló egy olimpián három aranyérmet is szerezzen, akkor Egerszegi Krisztina megnyerte a 100 és 200 hátat, és emellé még a 400 vegyesúszást is.

2016-ben Hosszú Katinka a két vegyes számban elért aranya mellé a 100 hátat is behúzta, és pénteken még 200 háton is versenyezni fog.

„Elég hihetetlen, hogy Egerszegivel együtt emlegetik a nevem” – mondta Hosszú Katinka, aki úgy érezte, a kedd esti döntőben sokat hibázott. Hogy mire gondolt is pontosan, azt így részletezte:

„Néztem a brit lányt, O'Connort sajnos, pedig nem szabad átnézegetnem a másik pályára. Érzékeltem, hogy ott van, kétszer-háromszor rá is néztem. Ha nem versenyeztem volna ennyit, lehet, hogy ez az arany nem lesz meg. Ezért is volt szerencsés a sok verseny, mert mindenre felkészítettek. Egyáltalán nem pánikoltam.

Megvoltak a célok, de nem az aranyakra gondoltam, hanem az időkre, meg azokra a technikai dolgokra, amiket szerettem volna megcsinálni.

Akkor úszom jól, ha ezekre koncentrálok, és nem a végeredményre” – mondta.

Három tizeddel így is megverte nagy riválisát, akivel már a májusi Eb-n is küzdött. Az egész versenyt a hátúszás döntötte el, Hosszú a háton több mint hat tized előnyt szerzett, ebből gazdálkodhatott, és így még az is belefért, hogy gyorson folyamatosan csökkent a különbség.

A hátúszása egyébként jelentősen átalakult, talán úgy lehetne a legjobban érzékeltetni, hogy sprinterré vált. Pontosabban, sprintermozgással – nyújtott karú tempókkal – úszta végig a 100 hátat, nagy erőkifejtéssel.

„Egyelőre még nem lehet eldönteni, hogy egyedi eset-e Katinka mozgása, vagy precedenst fog teremteni, aminek hamarosan követői is lesznek.

Mindenesetre nagy esélyei lesznek szerintem 200 háton

– mondta Petrov Iván, az ifjúsági úszók kapitánya az Index helyszíni tudósítójának.

Gyanítható, hogy ez a frekvenciájú sprintermozgás várható tőle 200 háton is, ami eléggé vagány dolog lenne.

Hosszú Katinkának 2012 előtt 1:04 körüli volt a legjobbja százon, most a pénteki 200 hát döntőjében – gyaníthatóan – a második százra fog ennyit úszni, tehát akkor, amikor kezd az erő elszállni. Ez óriási különbség.

Nagy erő kell ehhez a nem túl tetszetős, de hihetetlenül gyors úszáshoz. Eközben sokszor vehet levegőt, a savasodástól nem kell tartania.

Hosszú arról is beszélt, hogy Rio előtt nem gondolt három aranyra, bár az egyet nem írta volna alá, mert ennél jobban szeret versenyezni.

Az elveszett másodpercek nyomában

A férfiaknál 200 pillangón Cseh László hetedik lett, és még most sem érti, hol veszített el másodperceket. Májusban még 1:52,7-et úszott, most esélye sem volt erre, 1:56.24 volt az ideje.

Ha a májusinál fél másodperccel gyengébb időt úszik, még akkor is első lehetett volna, míg 1:56-ot olyan felkészülési versenyen is illene úsznia, amelyen nem pihent előtte. Az a könnyedség és lazaság nem jött ki belőle, ami májusban igen. Így hiába az övé a legjobb idő, messze került az érmektől.

„Arra vártam, hogy beindulok, hogy elkapom azt a könnyedséget, de nem jött. 100-on javíthatok, mivel az pontosan a fele a mostani távnak, talán ott több esélyem lesz” – mondta a világbajnok úszó.

A bronzérmes Kenderesi Tamás Michael Phelps egyik legnagyobb rajongója , de még így sem emlékezett arra, hogy mit mondott neki a futam után, amikor a hivatalos ceremónia volt.

Gondoljatok bele, kisgyerek voltam, amikor ő már olimpiai bajnok. Én nagyjából akkor tanultam meg úszni. Hihetetlen, hogy most ott voltam mellette, és csak egy nagyon kicsi választott el attól, hogy a döntőben is megverjem

– mondta a 19 éves magyar csodaúszó, aki az előfutamban és az elődöntőben megverte az amerikai legendát.

A különmeccsük így 2-1-re áll, még mindig a magyar javára, bár nyilvánvalóan sokkal többet ért Phelps egy győzelme. A sikerére Kenderesi igencsak büszke, nagyon ––remélte, hogy éremmel távozhat Rióból, mindegy, hogy milyen színű, hiszen a karrierje még csak most bontakozik ki.

Az utolsó ötvenen egyébként kerek 30 másodpercet úszott, ha majd erősebben tud kezdeni, és megtartja a nagy hajráját, és stabilan 29 másodperc alá tud kerülni, akkor biztosan még előrébb juthat. Akár már a jövő évi budapesti világbajnokságon is.

Rovatok