Index Vakbarát Hírportál

Megindult az egymásra mutogatás Gyurta kiesése miatt

2016. augusztus 10., szerda 17:57

Gyurta Dánielnek nem úgy sikerült a riói olimpia, ahogy eltervezte, két századdal lemaradt az elődöntőről kedvenc távján, 200 mellen, amin címvédő volt. 100 mellen is 17. lett, mert nem vállalta a szétúszást.

Gyurta edzője, Széles Sándor már a londoni olimpia utáni nyilatkozataiban többször célzott arra, hogy Gyurta 100-on is az olimpia esélyese lehet, kétszázon pedig ő a favorit. Ez a jóslat nem jött be, esély sem volt rá, sőt a legutóbbi vb-n is messze volt a döntőtől, ami már rendszerhibát mutat.

A mostani eredmények miatt Széles Sándor mesteredző kifakadt. „Meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Virth Balázst, hogyan képzelték ezt, és ki a felelős ezért” - mondta Széles a Kossuth Rádiónak.

Gyurta felkészüléséhez változatlanul Széles készítette az edzésterveket, de az utolsó évben már más felkészülési program szerint készült az UTE sportolója, ez az időszak egybeesett az egyre gyengébb teljesítményével. A felelősséget ezért Széles nem tudja vállalni, nem is utazott el Rióba, itthonról követi az eseményeket. 

Széles problémái

Széles Sándornak régóta egészségügyi problémákkal küszködik,  legutóbbi kazanyi vb-n a szállodában lett rosszul, azóta szerencsére lényegesen jobban van.

A riói uszodában megkérdeztük Virth Balázst, a háromfős edzői csapat egyik tagját Széles véleményéről. Virth nem érti mentora, Széles szavait. Fájt neki, amit elmondott, jogtalannak érzi.

Ahogy nemcsak ő, hanem a stáb harmadik tagja, Kovácshegyi Ferenc is tanácstalanul áll a nem várt bírálat előtt.

„Sok mindent Szélestől tanultam az elmúlt 15 évben, nagyon tisztelem őt. Ezért is lepett meg azzal a felvetéssel: hogyan képzeltük ezt. Ugyanúgy együtt készítettük fel Danit, ahogy eddig. Nem hiszem, hogy nekünk bűnbakot kellene keresnünk. A mi csapatunk az egységtől volt erős mindig, senkinek sem jó, ha ez egység megbomlik” - mondta Virth.

Voltak olyan időszakok, amikor gödörben voltak, és együtt keresték a megoldást. Nem érti, a mesteredző hogy mire gondol, amikor más programról beszél. Ugyanazt csinálták, amit eddig.

„Sanyi napi szinten ott volt a medence mellett január óta, pontosan tudnia kellett, hogy jelentősen nem változtattunk. Nem tértünk el attól az iskolától, amiben mindannyian hittünk, amit az ő zsenialitása, érzéke, tapasztalata és szeme alakított ki. 2013-tól miután egészségügyi problémái voltak, és napi szinten nem tudott olyan aktív lenni, mint előtte, eltértünk az edzésétől és mást úszott. De természetesen akkor is az általa megalkotott felkészülési rendszer mentén dolgoztunk. A napi edzéstervezésben Dani már mást igényelt 2013-tól, és ezt Sanyi is tudta.

A sikerek közösek voltak, régebben a kudarcok is,

remélem, csak a keserűség beszélt Sanyiból, és ha alszik egyet a történtekre, akkor máshogy látja a dolgokat.”

Gyurtáék a felkészülési időszakban egyszer könnyítettek az edzésterven, a magyar bajnokságra. Kemény munkából mentek neki a római versenynek, majd az olimpiára jött a formába hozás, a még nagyobb könnyítés. 2:10 alá azonban egyszer sem sikerült Gyurtának lemennie, ami nagy baj, enélkül képtelenség a világgal versenyezni.

A szerdai döntőben például előfordulhat, hogy a győztes a 2:07-es álomhatár alá fog menni.

„Benne lehet ebben, hogy Dani már nem 23 éves, mint az előző olimpia előtt, már több regeneráció kell neki. Egy biztos, az nincs benne, hogy lazsált volna. Nagyon céltudatosan edzett, ő nem a két 17. helyért jött ide. Amikor a 100 mellen holtversenyben 16. lett, jómagam is szerettem volna, hogy részt vegyen a szétúszásban. Beszéltem Sanyival, ő is ezt szerette volna. Dani azonban úgy érezte, hogy olyan közel van a szétúszás időpontja az esti elődöntős programhoz, hogy inkább kihátrál.

Mert jónak érezte az úszását,

és ezt az érzetet kívánta továbbvinni a folytatásra. Hogy hátha most elkapja a ritmust, azt a dinamikát, amiből azt a sebességet tudja nyerni, ami kell neki a döntőhöz. Nem így lett. Engedtünk Daninak, de hát ki ne engedett volna egy olyan versenyzőnek, aki olimpiai címvédő, három világbajnokságot nyert, világcsúcsot is úszott?”

Virth szerint a megérkezés óta folyamatos volt a kapcsolat Szélessel. Mindannyian hittek abban, hogy majd itt, Rióban fog felgyorsulni, de ez sajnos nem történt meg.

Azt gondolja, ha együtt lelnek rá a gyengébb úszás magyarázatára, ha csapatban gondolkodva találják meg azt a módszert, amiből erőt meríthetnek, akkor a budapesti világbajnokságra a hírnevéhez méltó teljesítménnyel képes kirukkolni jövő júliusban.

„Dani nem véletlenül mondta, hogy 2004 óta valamennyi olimpiai döntőben ott volt. Nem fiatalodik, ezt tudomásul kell vennünk, pár hetet pihent a nagy sikerek után is, folyamatosan terheltük a szervezetét. A helyzetünk nem reménytelen, de csak együtt találhatjuk meg a megoldást, ha egymást kellemetlen helyzetbe hozzuk, azzal ártunk a magunk évtizedeket átívelő kapcsolatának éppúgy, mint a szakmai irányelveinknek. Széchy Tamás azt mondta, hogy egy mellúszó 25 évesen van a csúcson. Közös küldetésünk az lehet, hogy bebizonyítsuk, jövőre, 28 évesen is van még erő és sebesség egy ilyen kivételes képességű úszóban, aki már mindent megnyert, és alig várja, hogy hazai közönség előtt versenyezhessen.”

Virth szerint a 2004-es olimpiai ezüst utáni hullámvölgyben is hárman együtt keresték az okokat, és közösen kutatták azt, miként lehet újra sikeres Gyurta. Széles is elemzett, ahogy a stáb másik két tagja is. Most is csak egy ilyen közösen végzett munka érheti el a célját.

Rovatok