Index Vakbarát Hírportál

Kozák-Szabó: 20 éve bízunk egymásban, beolajoztuk a biciklit

2016. augusztus 16., kedd 18:01

A kajakos aranypáros hosszabban is értékelte szenzációs győzelmét. Holtfáradtan, de annál is sokkal boldogabban.

Női kajakpáros 500 méteren az előző négy olimpián a magyarok két arany- és két ezüstérmet nyertek. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros Rióban 51 ezredmásodperccel, szemmel alig látható különbséggel, óriási versenyben múlta felül a németeket, a Weber, Dietze egységet.

Egész Magyarország legeredményesebb versenyszáma az utóbbi időben ez a versenyszám. És ezzel az úszás, vívás és atlétika után a negyedik sportág iratkozott fel az éremszerzők közé Rióban.

Kozákék vezettek féltávnál, utána a németek beleerősítettek, az utolsó 50 méteren viszont mindent beleadva visszavették az aranyérmes pozíciót.

Szabó többször visszakérdezett hitetlenkedve, hogy biztosan megnyerték-e. Belülről nem érezte tisztán. Nem csak, amikor a vízen voltak, hanem még akkor is, mikor interjút adott. Eleve nehezen dolgozza fel a sikert, hát még élete legkeményebb versenyén.

Az volt a taktikánk, hogy nyerjünk. A nyerő taktika mindig jó taktika. Sokféle tervvel megyünk neki egy versenynek, van, amikor kétszáznál indulunk meg, van, amikor később. Ha mindig ugyanazzal a módszerrel versenyeznénk, kiismerhetővé válnánk, ezzel pedig előnyt adnánk a riválisoknak. Egy olimpia mindig egészen más verseny, mint egy vb, mert erre mindenki sokkal jobban készül. Természetesen mi is nagyon készültünk, edzésben egy kicsit talán túl is lőttünk a célon, de ha nem edzettünk volna iszonyatosan keményen, akkor most nem kérdeznétek a győzelemről. Az utolsó 20 méter nagyon kemény volt, már alig mozogtak az izmaink, már a kislábujjammal is hajtottam, de a németek sem voltak frissek.

Szabó pár napja ünnepelte a 30. születésnapját, de kissé telhetetlen, mert a négyes szombati sikerét is szeretné a páros mellé.

„Egyelőre ez még csak félajándék. Nagyon szeretném, ha Csipes Tamara olimpiai bajnok lenne, mert piszok keményen dolgozott az olimpiáért, és a négyeshajó másik három tagja már átélte a győzelmi mámort. Eddig egyedül laktam, a következő pár napban Tamit átköltöztetem magamhoz. Az ő lazasága mindig fontos volt nekem, nyertünk mi párosban vb-aranyat. És abban bízom, hogy ez a praktika is segíteni fog, hogy a négyesben megvédhessük a címünket” - magyarázta Szabó, akinek az a Szász Emese a barátnője, aki az elős magyar aranyat nyerte Rióban még az első napon, vívásban.

Úgy érzi, nyerő napra ébredtek, és biztos volt abban, hogy Kozák a szívét-lelkét beleteszi majd a sikerbe, és nem számít, hogy betegséggel – gyomorbántalmak és hasmenés - küszködött a társa az előző napokban. A hétfői előfutam nagyon nem esett jól neki. Szabó azért imádkozott, hogy annál rosszabb állapotban ne legyen, mert akkor van esélyük.

20 éve ismerik egymást, együtt kezdték a kajakozást, és tavaly ismét egymásra találtak. Négy éve is ők voltak a leggyorsabbak Magyarországon, de akkor Kozák egyesben versenyzett, az időrend pedig nem tette lehetővé, hogy duplázzon, és az egyénit választotta. Most a lebonyolítás kedvez neki.

Négy éve megígérte nekem, hogy együtt fogunk állni a riói dobogó tetején. Mindennek 2015-ig nem volt realitása, de tavaly az utolsó pillanatban ismét összeültünk, és beolajoztuk a biciklit, nem volt olyan érzésünk, hogy éveket hagytunk ki. Nagyon sok minden volt érzelmileg abban, ahogy megfogtuk egymás kezét a dobogó tetején. 20 éve megbízunk egymásban, nagyon erős a hitünk. Előjöttek a könnyek is. Így már nagyon kerek a mi történetünk. De még nem végeztünk. Szerintem nem is kérdés, hogy Dana az egyest is megnyeri.

Az egyes döntője csütörtökön lesz, az új-zélandi Lisa Carrington a favorit, aki a kétszázon már a leggyorsabb volt.

Szabó kiemelte még Somogyi Bélát, mint a siker egyik letéteményesét - nagyon sok segítséget kaptak tőle -, aki Kozák Danuta edzője és élettársa. Végig nyugtatta őt, nem lesz semmi baj.

Kozák aludni már legalább rendesen tudott hétfőről keddre, de még nem 100 százalékos, miközben emlékeztetett rá, hogy egy olimpián a 110 százalék a minimum, különben kellemetlen meglepetések érhetik az embert.

„Az egyesről még nem szeretnék beszélni, csütörtökön lesz, mindent beleadok. Gabival együtt nyertük az első nemzetközi érmemet, most pedig teljesült az álmunk, együtt lettünk olimpiai bajnokok.”

Kozáknak már csak a párosarany hiányzott a gyűjteményéből, idáig.

Egy kicsit elfáradtak a végére. Szerintem a magyar és a világ kajak-kenu sportjában ők azok a versenyzők, akik meg tudták csinálni, hogy ennek ellenére megnyerik ezt az olimpiát. Rettentő kemény volt az egész verseny. A tegnapi nagyon rossz hangulat után én nagyon-nagyon boldog vagyok. Kozák legyőzte önmagát " – értékelt az elnök, Baráth Etele.

Rovatok