Index Vakbarát Hírportál

Eltévedt a sífutó, olimpiai érmet bukott

2018. február 25., vasárnap 08:53

A nők 30 km-es klasszikus sífutószáma zárta a phjongcshangi téli olimpiát, ők még a pályán voltak, amikor a hokidöntő még véget ért. Az élen a norvég Marit Björgen megállíthatatlanul haladt, több mint egyperces előnye volt már 20 km előtt is, a második helyen az osztrák Teresa Stadlober követte, a harmadik-negyedik helyeken pedig két finn, Krista Pärmäkoski és Kerttu Niskanen jöttek.

Csakhogy 10 km-rel a cél előtt Stadlober biztos éremesélyből rossz felé fordult a pályán, balra ment, ahol jobbra kellett volna, és beiktatott egy emelkedőt némi teljesen felesleges pályaszakasszal.

Az osztrák egy percet bukott, mire visszatalált a helyes ívre, már csak a nyolcadik volt, végül csak kilencedikként ért célba.

"Nem tudok magyarázatot adni rá, valahogy a rossz pályára kerültem" – mondta az eltévedéséről a 30 km-es verseny után Stadlober. "Remek napom volt, de a pálya ismeretén múlt, ezen ment el az érem. Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek ezek után."

Az olimpiai aranyat a norvég Marit Björgen nyerte, Phjongcshangban ez volt a második aranya a 4x5 km-es váltó után, emellé nyert egy ezüstöt 15 km-es síatlonban és két bronzot 10 km-es szabadstílusú sífutásban és csapat sprintversenyben. Az ezüstöt Pärmäkoski szerezte meg, harmadik helyet óriási csatában a svéd Stina Nilsson szerezte meg, az utolsó lejtőn előzte meg az ott kisodródó norvég Ingvild Flugstad Österberget.

Björgen ezzel megnyerte nyolcadik téli olimpiai aranyát, amivel beérte a biatlonos Ole Einar Björndalent és a sífutó Björn Daehlie-t az aranyak számában. Björgennek viszont összesen már 15 téli olimpiai érme van, ebben a kategóriában eddig is vezetett.

Eredmények, sífutás, női klasszikus stílusú 30 km, olimpiai bajnok:

Rovatok