Index Vakbarát Hírportál

Egy bírósági ítélettel értünk a triatlonháború újabb állomásához

2019. január 28., hétfő 17:50

Újabb állomáshoz érkezett a 2016-ban kezdődött triatlonháború, ami a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) és a budapesti IRONMAN-t szervezők (Kropkó Promotion) között robbant ki. A miskolci törvényszék végzése szerint az MTSZ-nek nincs engedélyezési és felügyeleti hatásköre az IRONMAN-re, mert az önálló amatőr tömegsportrendezvény, írták közleményükben az IRONMAN szervezői, de az MTSZ cáfolja ezeket az állításokat. A szövetség szerint a bíróság éppen az ő jogkövető magatartásukat állapította meg.

A Kropkó Promotion korábban három IRONMAN 70.3-at rendezett Budapesten, de az elmúlt két évben már elmaradtak ezek a versenyek, pedig a licenszet megkapták rá a nemzetközi jogtulajdonostól. Az egyik probléma az volt, hogy a versenyre megítélt állami támogatást az MTSZ nem folyósította a szervezőknek. A szövetség arra hivatkozott, hogy Kropkóéknak tartozásaik vannak, és ezért nem utaltak közvetlenül a rendezőknek, hanem az alvállakozóik számláját egyenlítették ki.

A pénzügyi viták mellett szakmai kérdésekben sem értettek egyet a felek, az MTSZ többször büntette is rendezési hiányosságok miatt az IRONMAN szervezőit, összesen 65 millió forintos fegyelmi büntetést szabott ki. A felek perre vitték az ügyet, aminek most lett meg az egyik eredménye.

A Kropkó Promotion által jegyzett közlemény arról ír, hogy a „sporttörvény szerint az IRONMAN nem tartozik az MTSZ által irányított versenysport rendszere alá, így annak a sporttörvény alapján nem lehet, és nem is lehetett ellenőrzési vagy felügyeleti jogköre az IRONMAN rendezvényei felett, a saját versenyszabályzata pedig csak a saját versenyrendszerére terjed ki az MTSZ-nek, az IRONMAN viszont a bíróság jogerős döntése szerint nem tartozik ide."

Az MTSZ viszont azt írta, a bíróság indoklásában azt állapította meg, hogy az IRONMAN rendezvényeknek is kötelességük sportrendezvény-szervezési díjat fizetniük. „Attól, hogy Kropkó Péter amatőr tömegsportrendezvényre kért sportrendezvényszervezési engedélyt, amiben, idézzük "...van futás, kerékpár és úszás is..." az attól még triatlonverseny, főleg ha osztanak benne díjat is."

Az MTSZ szerint azért sem áll meg Kropkóék érvelése, mert a budapesti versenyről konai világbajnokságra is lehetett kvalifikációs pontokat szerezni, a 180 millió forintos állami támogatást triatlonversenyre és nem tömegsportrendezvényre kérte. A szövetség értelmezése szerint ezt a támogatást vissza is kellene így fizetniük az IRONMAN szervezőinek. 

Rovatok