Index Vakbarát Hírportál

Nincs gyenge láncszem a magyarok ellen készülő török válogatottban

2020. szeptember 3., csütörtök 10:58 | aznap frissítve

A magyar labdarúgó-válogatott több mint kilenc hónap szünet után Törökországban lép pályára a Nemzetek Ligája új kiírásában. Marco Rossi nincs könnyű helyzetben, Senol Günes, a törökök szövetségi kapitánya viszont topligás játékosok közül válogathat.

A török válogatott simán kijutott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendeznek meg. A nemzeti csapat tíz mérkőzéséből hetet megnyert, két döntetlent játszott és csupán egyszer kapott ki a selejtezősorozatban. A világbajnok franciákat hazai pályán legyőzte, Párizsban pedig 1–1 lett a végeredmény.

A török válogatott annak ellenére is jól muzsikál, hogy a csapat átmeneti időszakban van. Senol Günes fiatalításba kezdett, mindemellett a keretben akad bőven topligás, tapasztalt futballista is.

A koronavírus-járvány miatt egyetlen játékos sem hiányzik a válogatottból, míg nálunk elővigyázatosságból többen is kikerültek a keretből.

SZÁMOKBAN

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 13 alkalommal lépett pályára Törökország ellen. A mieink mérlege pozitív: hét győzelem, két döntetlen, négy vereség.

Ozan Kabak, Merih Demiral és Yusuf Yazici is súlyos sérüléssel bajlódott az elmúlt idényben, az ő visszatérésük mindenképp örömteli hír a törököknek.

A magyar válogatott ellen egy ambiciózus, lendületes török csapatot láthatunk majd. Igazán gyenge pontja nincs a gárdának, talán az összeszokottságon kellene még egy kicsit csiszolni. Günes híres arról, hogy jól építi be a fiatal játékosokat a csapatba, ráadásul az irányítása alatt egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolt a csapat

– fogalmazott az Indexnek Kadir Onur Dincer, a Milliyet újságírója.

Günes – aki 2000 és 2004 között már irányította hazája válogatottját – 2019 tavaszán lett ismét szövetségi kapitány, azóta 12 meccsen kilencszer nyert a csapata. A játékosok körében hatalmas tisztelet is övezi a 68 éves szakembert.

A NEMZETEK LIGÁJA

A 2022-es katari világbajnokságra 13 csapat jut ki Európából. A tíz selejtezőcsoportot megnyerő válogatott automatikusan részt vesz a tornán, a maradék három helyért összesen 12 csapat versenyez majd: tíz második helyezett a selejtezőcsoportokból, kettő a Nemzetek Ligájából. A 12 csapatot három négyes csoportra osztják. Az a csapat, amelyik a minitornán megnyeri a saját kvartettjét, kijut a vb-re.

Magyar szempontból kulcsfontosságú lehet Hakan Calhanoglu semlegesítése, jelen pillanatban ő a törökök legveszélyesebb játékosa.

A tavasszal remeklő AC Milanban 12 mérkőzésen hat gólt szerzett és nyolc gólpasszt jegyzett a bajnokság újraindulása után. Nem véletlen, hogy a milánóiak már a szerződéshosszabbításról tárgyalnak a 26 éves játékossal.

A keretben akad azonban jó néhány Törökországban futballozó játékos is, ez a magyar válogatott számára nem jelent rosszat, hiszen a török bajnokság új idénye még nem kezdődött el, így ezek a játékosok nincsenek topformában. A 28 fős török keretből 11 játékos futballozik hazája bajnokságában.

Bár a magyar csapat magja (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Szalai Ádám) egészséges és bevethető, az esti találkozó esélyese kétségtelenül a török csapat. Marco Rossi fiainak lassítaniuk kell a játékot, a középpályán pedig különösen ügyelniük kell arra, hogy ne rohanjanak át rajtuk a villámléptű török támadóegység tagjai.

Azonban ne felejtsük el, annak ellenére, hogy a Nemzetek Ligája téttel bíró sorozat, ez a találkozó jelen pillanatban csak papíron tétmérkőzés, a legfontosabb, hogy a Bulgária elleni (október 8.) Eb-pótselejtezőre felkészüljön a válogatott.

NEMZETEK LIGÁJA
B-DIVÍZIÓ, 3. CSOPORT
1. FORDULÓ
20.45: Törökország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A török válogatott várható kezdőcsapata: Günok – Zeki, Demiral, Söyüncü, Meras – Kabak, Tekdemir – Ünder, Calhanoglu, Kahveci – Yilmaz

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Gulácsi – Fiola, Orbán, Lang, Szalai A. – Nagy Á., Sigér – Kalmár, Szoboszlai, Sallai – Szalai Á.

Rovatok