Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko átengedte a fiának az olimpiai bizottság vezetését

2021. február 26., péntek 15:24

Alekszandr Lukasenko idősebbik fiát, Viktort választották meg pénteken a Belarusz Olimpiai Bizottság elnökének az apja helyére – idézte a BelTa helyi hírügynökséget az MTI. A minszki közgyűlésen a küldöttek e két jelölt közül választhattak. Az államfői posztot is betöltő idősebbik Lukasenko 1997 óta volt a helyi ötkarikás testület vezetője is, míg fia az első alelnök tisztét látta el 2019 óta.

Nem terveztem, hogy a következő ciklusra megválasztanak az olimpiai bizottság élére. Ha megfelel, átadom önöknek idősebbik fiamat. Megígérem, hogy nem lesz lopás, korrupció, pénzzel való visszaélés, és a sportolókhoz, az edzőkhöz való hozzáállás nagyon kedves lesz

 – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség az elnök szavazás előtt elhangzott szavait.

A minszki választás előtt, még decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szankciókat vezetett be Lukasenkóék ellen, mindkettejüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a NOB szerint a jelenlegi vezetés nem védte meg kellőképpen a belarusz sportolókat a politikai diszkriminációtól. Január 18-án továbbá a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Minszktől a májusban kezdődő jégkorong világbajnokság társszervezői jogát.

Belaruszban az augusztus 9-i, erősen vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Az azóta tartó demonstrációkon több mint harmincezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek.

Ősszel több mint 1500 belarusz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását. Alekszandr Lukasenko ezeket a sportolókat az ellenzék támogatóinak nevezte, és újfent árulóknak bélyegezte őket a Belarusz Olimpiai Bizottság keddi közgyűlésén.

Rovatok