Index Vakbarát Hírportál

Hiába lett olimpiai bizottsági elnök Lukasenko fia, nem ismeri el a NOB

2021. március 9., kedd 08:04

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ismeri el elnökként a Belarusz Olimpiai Bizottság élére nemrég megválasztott Viktor Lukasenkót, az államfő Aljakszandr Lukasenka fiát − számolt be az MTI. Az új vezető február 26-án váltotta édesapját, aki ezt a posztot 1997 óta tölti be. A döntést a NOB végrehajtó bizottsága hétfői online ülésén nem ismerte el.

A bizottság még decemberben szankciókat vezetett be Lukasenkóék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától. A világszervezet szerint a vezetés nem védte meg kellőképpen a belarusz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Emellett január 18-án a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Minszktől a májusban kezdődő jégkorong-világbajnokság társszervezői jogát.

Belarusziában az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Azóta hetente tartottak tiltakozó tömegmegmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint harmincezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek.

Ősszel több mint 1500 fehérorosz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását.

Rovatok