Index Vakbarát Hírportál

A japánok eltörölnék az olimpiát

2021. május 27., csütörtök 12:03 | aznap frissítve

Egyre nagyobb a nyomás a 2020-ról idén nyárra elhalasztott tokiói olimpia szervezőin, és már Japán egyik legnagyobb újsága, az Asahi Shimbun is a játékok eltörlését szorgalmazza, kevesebb mint két hónappal a nyitóünnepség előtt – írja az espn.com.

Ennek azért is van különleges jelentősége, mert eddig csak kisebb, regionális lapok emeltek szót az olimpia megrendezése ellen.

Nem gondoljuk, hogy észszerű megtartani az olimpiát, ezért követeljük, hogy Szuga Josihide miniszterelnök mondja le az eseményt

– írja az Asahi Shimbun.

A lap napi olvasottsága 6,71 millió, ezzel Japán második legnagyobb újságja.

Bár egyre nagyobb az olimpiát ellenzők tábora – részben azért, mert a japán lakosság kis százaléka van csak beoltva –, egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a szervezők a nyári játékok eltörlésén gondolkodnának.

Természetesen a sajtó különböző képviselői más nézeteket vallanak, és ez természetes. A helyi partnerek és szponzorok azonban továbbra is támogatják az olimpiát

– mondta Muto Tosiro, a tokiói szervezőbizottság vezérigazgatója.

Szon Maszajosi milliárdos üzletember, a SoftBank Group vállalat alapítója, vezérigazgatója, a SoftBank Hawks baseballcsapat tulajdonosa szerint Japán lakosságának több mint 80 százaléka az olimpia újabb elhalasztását vagy eltörlését szorgalmazza, és nem érti, mi alapján kényszerítik az esemény megrendezését.

Japán hivatalos 15,4 milliárd dollárt költött eddig az olimpiára, ám ez az összeg tovább nőhet, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) milliárdokat kap a közvetítési jogok eladásából, ami a jövedelmének nagyjából 75 százalékát teszi ki. Ezek alapján érthető, miért ragaszkodnak a tokiói játékokhoz.

A NOB az Egészségügyi Világszervezetre hivatkozva hangoztatja ugyanakkor, hogy az olimpia még úgy is biztonságosan megrendezhető, hogy 15 ezer olimpikon és paralimpikon mellett több tízezren – bírók, szponzorok, a média képviselői – vesznek részt a játékokon.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem lehetnek ott az eseményen, júniusban pedig azt is bejelentik, hogy a helyiek kimehetnek-e a helyszínre.

Rovatok