Index Vakbarát Hírportál

Eltiltás vár a Real Madridra, a Barcelonára és a Juventusra az Európai Szuperliga miatt

2021. június 9., szerda 21:17

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) további értesítésig felfüggeszti a Szuperliga megalapítása miatt folyó fegyelmi eljárást a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen, az angol Premier League hat „szakadár” egyesülete pedig kollektíven elfogadta a szövetség által kiszabott bírságot, amely összesen 21,6 millió font (mintegy 8,6 milliárd forint) – adta hírül az MTI.

A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus korábban egy spanyol bírósághoz fordult segítségért. A bíróság megállapította, hogy a svájci székhelyű UEFA, továbbá a nemzetközi szövetség (FIFA) nem büntetheti meg a három klubot, amelyről a madridi bíróság a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságot is értesítette. 

Az UEFA szerint azonban eltiltás előtt áll a három klub, mivel nem voltak hajlandók lemondani az új elitliga ötletének létrejöttéről. 

Az UEFA fellebbviteli testülete úgy határozott, hogy felfüggeszti az eljárást további értesítésig 

– olvasható a szerdán megjelent közleményben.

A Premier League érintett klubjai elfogadták az egyenként kiszabott 3,6 millió fontos (1,45 milliárd forint) bírságot, és azt is bejelentették, hogy szurkolói és közösségi programokat, valamint nem professzionális labdarúgó tevékenységeket támogatnak majd ebből az összegből. A Manchester United, a Liverpool, a Chelsea, az Arsenal és a Tottenham abba is belegyezett, hogy ha a jövőben csatlakoznának egy Szuperligához hasonló új ligához, akkor a nemzeti bajnokságban 30 pontos levonással, illetve 25 millió fontos (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket.

Április 19-én a két spanyol klub mellett további kilenc együttes – a Liverpool, a Manchester City, a Tottenham, a Chelsea, az Arsenal, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – bejelentette a húszcsapatosra tervezett európai  Szuperliga megalakítását. Azonban pár nappal később – a Real Madridot, a Barcelonát és Juventust kivéve – a többi klub a nagy felháborodás és kritikák nyomására visszalépett az indulástól.

Rovatok