Index Vakbarát Hírportál

A Sheriff madridi győzelme a BL-história legnagyobb meglepetése

2021. szeptember 29., szerda 09:11

Nyilván szubjektív kategória, de könnyen lehet, hogy a Bajnokok Ligája 29 éves történetének legvaskosabb meglepetése a moldovai Sheriff Tiraspol keddi 2–1-es győzelme a 13-szoros BEK/BL-győztes Real Madrid felett a Santiago Bernabéu Stadionban. A feledhetetlen mérkőzés megannyi izgalmas mellékszállal szolgál.

Kezdjük a statisztikai adatokkal. Moldova 33. az európai nemzetek rangsorában az UEFA-koefficiensek alapján, Spanyolország pedig a második. De még többet mond a két klub aktuális helyezése: a Real Madrid a hatodik a koefficiensek lajstromában, míg a Sheriff Tiraspol a 62. Utóbbi klub 1997-ben alakult (a Real Madrid 1902-ben), és fennállása első idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsére készült kedd este.

A moldovai bajnok játékoskeretének értéke 12,38 millió euró, a Real Madridé 793,50 millió. (Nem mintha bármilyen relevanciával bírna, de a Ferencváros kerete 40,25 millió eurót ér, három és félszer annyit, mint a Tiraspolé…)

Ezek után a BL D csoportjának állása két fordulót követően:

  1. Sheriff Tiraspol 6 pont (4–1)
  2. Real Madrid 3 (2–2)
  3. Internazionale 1 (0–1)
  4. Sahtar Doneck 1 (0–2)

Az első gólt szerző Sheriff-játékos, Jasurbek Yakhshiboev háromszoros üzbég válogatott. Aki pedig a második, győztes gólt szerezte elképesztő felső sarkos bombával, Sébastien Thill, az első luxemburgi játékos, aki betalált a BL történetében. Thill a jobb vádlijára tetováltatta azt, hogy álmodik a Bajnokok Ligája serlegéről…

A 16-szoros luxemburgi válogatott Thill egyébként vérbeli futballistacsalád sarja. Édesapja és édesanyja is luxemburgi válogatott volt, két öccse, Olivier és Vincent is válogatott, de hárman egyszerre még sohasem játszottak a nemzeti tizenegyben. 

Azt már sokan és sok helyen megírták, hogy a Sheriff egy nem létező országban, a Dnyesztermenti Köztársaság területén működik, a fővárosban, Tiraspolban (oroszosan Tyiraszpol), ahonnan az Index is közölt nemrégiben helyszíni riportot.

A tulajdonos egy ex-KGB-s tiszt, ma már milliárdos oligarcha, bizonyos Viktor Gusin. Az ő vállalatbirodalmának neve Sheriff, és gyakorlatilag minden üzletágban – a bevásárlóközpontoktól kezdve a benzinkutakig – uralja a Csongrád megye nagyságú, kevesebb mint félmillió ember által lakott miniállam gazdaságát. 

A csapat 31 fős keretéből huszonnégyen légiósok, Georgiosz Athanasziadisz kapus például görög (kivédte Benzemáék szemét), de van luxemburgi, üzbég, román, ukrán, szlovén, guineai, ghánai, elefántcsontparti, brazil, északmacedón, nigeri, sőt még Malawiból is igazolt Jurij Vernidub, az ukrán edző. Mindössze egyetlen játékos, a kolumbiai csatár, Frank Andersson Castaneda piaci értéke éri el az egymillió eurót.

Egy érdekes adat: a 142. BL-meccsén a 18. hazai vereségét szenvedte el a Real Madrid, és a Sheriff a tizenharmadik csapat, amely győzni tudott a Bernabéu-ban Bajnokok Ligája-találkozón. (Annak idején, 1985-ben a Videoton volt az első klub, amely nemzetközi kupameccsen győzni tudott a Bernabéu-ban, de az az UEFA-kupában történt.)

Mind ez ideig a fehérorosz BATE Boriszov 2012-es, 3–1-es győzelme számított a legnagyobb BL-szenzációnak a többek között Neuert, Ribéryt és Kroost felvonultató, Jupp Heynckes által irányított Bayern München felett, esetleg a Barcelona 2–1-es veresége az orosz Rubiny Kazanytól 2009-ben a Camp Nouban úgy, hogy Piqué, Xavi, Iniesta, Messi, Ibrahimovic, tehát az összes sztár játszott a katalánoknál. De a ZTE 2002-es 1–0-s győzelme a Manchester United felett is nagyon elöl van ebben a rangsorban, más kérdés, hogy a visszavágón egy ötöst vágtak Beckhamék a Zalaegerszegnek. 

No de hol vannak ezek az eredmények a Sheriff kedd éjszakai bravúrjától? A Tiraspol annyira ismeretlen csapat, hogy a So Foot című francia szaklap még a nevét sem tudta helyesen leírni, Sheraffként tüntette fel.

Valószínű, most már megtanulták a nevét…

(Borítókép: UEFA Bajnokok Ligája-mérkőzés a Real Madrid és az FC Sheriff Tiraspol között 2021. szeptember 28-án. Fotó: David S. Bustamante / Soccrates / Getty Images)

Rovatok