Index Vakbarát Hírportál

Román állampolgár lett Sidi Péter

2021. november 17., szerda 15:39

Román állampolgárságot kapott szerdán Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövő, aki jelenleg a Steaua București versenyzője. A román állampolgárság odaítéléséről a bukaresti kormány döntött szerdai ülésén. A kormányhatározat szerint a komáromi születésű, 43 éves sportlövő állandó lakhelye nem Romániában lesz.

Sidit a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) korábban két évre eltiltotta a versenyzéstől, mert versenytársa, Péni István az újdelhi világkupán pozitív doppingmintát adott, azonban a magyar szövetségnek bemutatott egy videofelvételt, amelyen az látszik, hogy Sidi bemegy a szobájába, és csak 45 perccel később jön ki, írta meg az MTI. 

Az esetet a hazai és a nemzetközi szövetség is kivizsgálta, mindkét szervezet arra jutott, hogy szabotázs történt, így Péni nem kapott eltiltást, a világ- és Európa-bajnok 

Sidit viszont az MSSZ első fokon egy évre eltiltotta.

Továbbra sem bizonyított tény, hogy Sidi Péter keverte bele a Furosemid nevű vízhajtót Péni D-vitaminjába, a büntetés azért járt, mert illetéktelenül hatolt be más szobájába.

Sidi fellebbezett, az MSSZ elnöksége viszont nemhogy helyt adott ennek, hanem két évre súlyosbította az ítéletet.

Sidi ennek ellenére azóta is versenyez, ugyanis az MSSZ csak azoktól a versenyektől tilthatta el, ahol az induláshoz az ő engedélyük kell. Sidi Péter felesége, Sidi Roxána a román válogatott versenyzője, ő maga pedig az eszéki Európa-bajnokságon a román válogatott edzőjeként volt ott.

Rovatok