Index Vakbarát Hírportál

A férfi gyorsváltó huszáros hajrával döntőbe jutott

2021. július 25., vasárnap 13:53

Folytatódott az úszóprogram a tokiói olimpián, méghozzá a második nap előfutamaival. A magyar versenyzők felemásan szerepeltek: Németh Nándor elődöntőbe jutott 200 méter gyorson, a férfi 4×100-as gyorsváltó döntőbe került, ám Kozma Dominik, Bohus Richárd, Telegdy Ádám, Késely Ajna és Burián Katalin nem jutott tovább.

Ahogy arról beszámoltunk, a helyi idő szerint reggeli döntőkben nem jött össze az érem a magyar küldöttségnek: Verrasztó Dávid negyedik lett 400 méter vegyesen, ugyanebben a számban a nőknél Hosszú Katinka (5.) és Mihályvári-Farkas Viktória (6.) is pontszerző hellyel gazdagodott.

Az újabb előfutamok sorát a női 100 méter hát nyitotta, Burián Katalin az ötödik futamba kapott besorolást, méghozzá a nyolcas pályára. A magyar úszó nyolcadikként fordult féltávnál, a négyesen Regan Smith haladt az élen. Az amerikai meg is nyerte a futamot újabb olimpiai csúccsal (57,96). Burián 1:00,07-es idővel a hetedik lett, és sajnos három századdal lecsúszott a továbbjutást érő 16. helyről, így nem lesz ott az elődöntőben.

Nagyon kevesen múlt a továbbjutást, három századon. Jónak éreztem belülről, első úszásra jó volt ez a táv. Sajnálom, hogy nem jutottam tovább nyilván. A szélén nehéz úszni, de ahhoz képest jó volt, nem is izgultam, ennél jobban aligha sikerült volna. Általában mindig 50-nel kezdek, most így, hogy százzal kezdtem, teljesen jó volt, a 200-ra készülök. A benyúlást kicsit elrontottam. A medence meg a plafon is nagyon jó, hátúszóknak ez sokat számít – így Burián Katalin az előfutam után.

A folytatásban a férfi 200 méter gyors előfutamai következtek Németh Nándorral és Kozma Dominikkel. Előbbi ötödikként végzett futamában 1:46,19-es időeredménnyel, utóbbi hetedik lett 1:48,87-es idővel. Németh Nándor bejutott a holnapi elődöntőbe, méghozzá a 12. helyen, míg Kozma Dominik összesítésben a 30. helyen zárt.

A feléig jó volt? Ki? Stílusosan elkezdtem, hátha benne lesz, de éreztem, hogy nem. Öregszem, fejben már nem vagyok ugyanaz, a testem hiába lenne képes rá. Az ifi Eb-n egy 15 éves srác 1:45,2-t úszott, lefekvésnél elgondolkodtam, hogy én meg 30 éves vagyok, kétszer annyi mint ő, de még életemben nem úsztam ilyet... A legjobb formámban sem menne. A végén már mérges sem voltam, annyira elfáradtam. Amikor 150-nél megfordultam, éreztem, hogy nem lesz jó. Az a baj, hogy egész évben ez volt: 150-ig becsukott szemmel, kényelmesen megy, majd azt érzem, hogy akkor még beleteszek, de két tempó után elindulok hátrafelé, mindenem megáll. Ez a fej, ezt már nem a testem csinálja. Amikor jön az a fájdalom, amit gyerekként még meg akarsz zabálni, attól most már rettegsz – így Kozma Dominik.

Férfi 100 méter háton Telegdy Ádám és Bohus Richárd is érdekelt volt az előfutamokban. A 200-as számra készülő Telegdy a negyedik előfutamban a hetedik helyen zárt 54,52-es idővel, míg Bohus Richárd a hatodik futamban indult, ám túl hosszú kidelfinezés miatt kizárták. Telegdy összesítésben 27. lett, egyikük sem jutott így a középdöntőbe.

Igazából nem szoktam a százból nagy következtetéseket levonni a 200-ra, mert az teljesen más. Örülök, hogy volt egy úszás a 200 előtt, arra jó volt. Tök jó az olimpia, tetszik eddig, jól érzem magam itt. A medence nagyon jó, brutálisan jól össze van rakva – értékelt Telegdy Ádám. 

A váltóra készülő Bohus Richárdnak nem volt kedve (és ideje sem, hiszen a váltóra igyekezett) végigsétálni a sportolók számára kijelölt útvonalon, így lerövidítve azt kihagyta a vegyes zónát és rögtön a felszereléséért ment. Bocsánatos bűn volt ez ezúttal: nem sok ideje volt a váltóig, ráadásul jókora kört kell tenniük a sportolóknak, hiszen az összes ország számára kijelölt vegyes zónás kordon mellett el kell haladniuk...

Késely Ajnának szurkolhattunk a női 400 méter gyors negyedik, utolsó előfutamában. A 19 éves magyar úszó az első 50-nél ötödikként fordult, majd 100-nál feljött a negyedik helyre. Féltávnál visszacsúszott, majd 300 méternél a hatodik helyen fordult, és végül így is zárta a futamot 4:05,34-es idővel, ami nem ért döntőt számára.

Nem tetszett az egész, az Eb óta nagyon kemény felkészülésen vagyunk túl, nagyon csalódott vagyok. Próbáltam a saját testemet is koordinálni, sok kilót leadtam. Nem önmagamra fókuszáltam, hanem az ausztrálra mellettem. Nagyon erős a mezőny. Tudtam, hogy így lesz, de nem úgy sikerült, de megyek tovább. A 400 gyorshoz jobban fel kellett volna gyorsulni, az edzőm szerint lehet, hogy a 800 méter jobban fog menni – értékelt Késely Ajna.

A sort a férfi 4×100-as gyorsváltók elődöntője zárta, a második futamban a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású magyar négyessel. A mieink a 3. és a 6. hely között haladtak szinte végig, Németh Nándor fantasztikus hajrával behozta harmadik helyre a váltót 3:12,73-as idővel, amivel döntőbe jutott a magyar váltó! Méghozzá a hatodik helyen, azaz a holnapi döntőben a 7-es pályán láthatjuk a mieinket.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen kellemetlen lesz, általában a nagy versenyeken az első úszás jól szokott esni, kijön a feszültség, megkönnyebbülök. Szerettem volna jobban megközelíteni a saját időmet (48,00), remélem, reggel jobban fog menni. A váltó felállása valószínűleg változni fog – mondta Milák Kristóf a váltó után.

Szabó Szebasztián úgy fogalmazott: óvatosabban kell kezdenie holnap, elvitte a szíve. A váltó tagja a medence alján mozgó kamerával („kisautó”) viccelődtek, mindegyikük azt követte egy kicsit. Bohus Richárd szerint mindenki átesett a tűzkeresztségen, megvolt az első úszás, innentől lehet élvezni a versenyzést. Németh Nándor – aki egyébként fantasztikus, 47,46-os időt repesztett – még jobb eredményt vár magától, amihez saját meglátása szerint az kellett volna, hogy az elejét még jobban megnyomja.

A magyar idő szerint hétfő éjjeli programban 5.05-kor jön a férfi 4x100-as gyorsváltó döntője.

(Borítókép: Szabó Szebasztián a férfi 4x100-as gyorsváltó előfutamában. Fotó:  Stefan Wermuth / Reuters)

Rovatok