Index Vakbarát Hírportál

Bronzéremért vívhatnak Szilágyiék

2021. július 28., szerda 07:22

A harmadik helyért vívhat a magyar férfi kardcsapat, miután az elődöntőben drámai meccsen 45:43-as vereséget szenvedett Olaszországtól.

Az első akadályt mindenféle gond nélkül vette a magyar férfi kardcsapat a tokiói olimpián. A negyeddöntőben az egyébként jó erőkből álló amerikai válogatottat simán, 45:36-ra győzték le Szilágyi Áronék; Szatmári András és Decsi Tamás is kitűnően vívott.

Az elődöntőben az olaszok vártak a mieinkre, akik kínkeservesen, döntő tussal tudták csak legyőzni az irániakat 45:44-re. Nagy nevekben náluk sincs hiány, Luigi Samelére emlékezhetünk szombatról, Szilágyi őt győzte le az egyéni verseny döntőjében, Luca Curatoli, vb- és Eb-bronzérmes, valamint Enrico Berrè is állandó tagja az olasz csapatnak, amely a közelmúlt világversenyein gyakran állt dobogóra.

Az előzőhöz képest ez a meccs nehezebben indult, az első asszót Curatoli 5:3-ra nyerte Szatmári ellen, majd jött Szilágyi és Samele visszavágója, amelyben olimpiai bajnokunk ismét befűzte az oktatófilmet, és 7:1-gyel fordított.

Decsi és Berrè csörtéje sokkal szorosabban alakult, 5:5-re végzett a két kardvívó, azaz a magyar csapat tartotta négypontos előnyét.

Samele helyett Aldo Montano, Nemcsik Zsolt 2004-es legyőzője érkezett a második körben, aki Szatmári ellen mutatkozott be. A 42 éves legenda nagy lendülettel kezdett, meg is gyűlt vele a baja a magyar világbajnoknak, Mondano 6:5-re hozta az asszót, ennél többet aligha várhattak tőle. De még így is három tus volt a magyar csapat előnye.

Curatoli ebből aztán eltüntetett kettőt Decsi ellen, de csak ideiglenesen, mert Decsi fordított, 5:4-es győzelmével pedig növelte a fórt! Szilágyi viszont először nem igazán találta a ritmust Berrè ellen, aztán zsinórban négy találattal ő is megfordította a párharcot – ekkor már 30:25-re vezetett a magyar csapat.

A harmadik kört Decsi és Montano csatája indította, magyar tus után négy olasz pont következett, összesítésben kettőre olvadt a magyar előny. Aztán csak egyre, Decsi azonban tudott újítani, és az utolsó két tust ő hozta; 35:32-nél jöhetett Berrè és Szatmári.

Villámrajtot vett az olasz, sorozatban öt találattal kezdett, amivel fordítottak, Szatmári viszont két egylámpással egalizált. Óriási izgalmakat tartogatott a hajrá, amelyre 40:39-es olasz előnnyel fordultak a csapatok.

Szilágyi és Curatoli dönthetett arról, ki vívhat aranyért az olimpián.

Az első találatot az olasz vitte be, amire rögtön jött a háromszoros olimpiai bajnok válasza. Curatoli viszont ezután két egylámpást villantott. 43:41-re vezettek, de Szilágyi egyenlített, majd ismét egy olasz találat, amit bár Szilágyi vitatott, viszont maradt az ítélet. A következő együttest kitörő örömmel fogadta Curatoli, amit aztán videózás után meg is adtak. Olaszország 45:43-ra győzött és bejutott a fináléba, Magyarország a bronzért vívhat.

Közel volt valóban, úgy éreztem, jobbak vagyunk, és ez a kezünkben van. Az utolsó kört nagyon elkapták, ez látszott az egyes asszók eredményein is. Ebben a csapatban benne van az érem, és mindent be is vetünk annak érdekében, hogy megszerezzük. 25 éve nem nyert érmet a kardcsapat, ez mindenki számára megfelelő motiváció, nekem is csak ez hiányzik. Várhatóan csere lesz a csapatban, Gémesi Csanád vélhetően be fog állni és engem fog váltani

– összegzett Decsi Tamás.

A negyeddöntőben jól ment, most nem, vállalom a felelősséget, miattam kaptunk ki. Van még egy bronzmeccs, azt meg akarjuk nyerni. Nem éreztem azt, hogy ilyen lesz a harmadik asszóm, nem tudom, mi történhetett ilyen gyorsan. Próbáltam összeszedni magam, majdnem sikerült; sajnálom, hogy nem sikerült vezetéssel átadnom a végén, mert akkor nyertünk volna, Áron így is közel volt, hogy megfordítsa. Peches volt a vége, 43:43-nál nem szólalt meg a gép, egyértelmű találatot adtunk, amit a végén az olaszoknak adtak, ami röhejes. Még az olasz is azt hitte, hogy mi adtuk. Ez az egész wireless rendszer hibája, hogy előfordulhatott, de nyilván nem beszélnénk erről, ha én előnnyel adom át az asszót. Megpróbálom összeszedni magam, még én sem tudom, hogyan, de minél gyorsabban túl kell ezen lendülni

– értékelt meglehetősen elkenődve Szatmári András.

A bronzmeccsen a magyarok a németekkel csapnak össze, akik 45:42-re kikaptak Dél-Koreától.

Rovatok