Index Vakbarát Hírportál

Domináns vívással már a legjobb 4 között a férfi kardcsapat

2021. július 28., szerda 05:26

A magyar férfi kardcsapat a nyolcaddöntőben 45:36-ra legyőzte az Egyesült Államok válogatottját, ezzel bejutott a legjobb négy közé a tokiói olimpián.

A tokiói olimpia eddigi legsikeresebb színhelye a Makuhari Messe Hall B épülete, ahol a vívást rendezik. Szilágyi Áron arany-, Siklósi Gergely pedig ezüstéremmel sétálhatott ki innen, és Márton Anna negyedik helye is szenzációs teljesítmény.

Szerdán ismét magyar érdekeltségű versenyt rendeztek, mi több, a férfi kardcsapattal szemben komoly elvárások voltak. Szilágyi Áron szombaton harmadszor is olimpiai bajnok lett egyéniben, szóval benne ezért is bízhattunk, Szatmári András és Decsi Tamás pedig biztos, hogy szeretett volna javítani azok után, hogy kiestek a legjobb 32 között.

A negyeddöntőben az amerikai csapat volt az ellenfél, nem kisebb nevekkel mint az olimpiai és vb-ezüstérmes Daryl Homer vagy a szintén világbajnoki második Eli Derschwitz. A Team USA tagjai számára is csalódást keltő volt az egyéni verseny, a motivációval nem lehetett gondjuk.

Szatmári és Derschwitz ütközetével kezdődött a meccs, ezt az asszót a magyar világbajnok 5:2-re hozta (1:2-ről fordított), jöhetett Szilágyi és Andrew Mackiewicz csörtéje, amit 5:3-ra nyert az immáron háromszoros olimpiai bajnok klasszis.

Decsi és Homer csatájában gyönyörű egylámpás tusok születtek, az együttesekből pedig eleinte Decsi jött ki jobban, aztán bár fordult a kocka, négy pontot így is megtartott az előnyből a magyar csapatnak, 15:11-gyel ért véget az első kör.

Szatmári és Mackiewicz asszójával folytatódott a meccs, amiben dominált a magyar vívó, úgy nézett ki, túltette magát a szombati kudarcon, 5:1-re nyert, amivel már 20:12 volt a magyaroknak.

Sőt, Decsi is ihletett formában vívott Derschwitz ellen (5:2), majd a riói egyéni döntő visszavágója következett, azaz Szilágyi Homer ellen.

Ez most az amerikainak sikerült jobban, méghozzá nem is kicsivel (5:9), de még mindig volt hét pont előnye a magyar válogatottnak.

A harmadik fordulót Decsi és Mackiewicz párharca nyitotta, 2:2-nél pedig az amerikai a megindulásnál rosszul lépett, aláfordult a bokája, akit ezek után ápolni kellett, de így sem tudta folytatni. 

Helyette a tartalék, Khalil Thompson állt be, Decsi viszont nem kegyelmezett, egymás után háromszor is megszúrta, 35:25-nél átadták a pástot Szatmárinak és Homernek.

Az amerikaiak legjobbja ezúttal is mindent megtett, hogy csökkentse a különbséget (5:6), ráadásul megnyerte mindhárom asszóját, a többiek viszont nem tudtak felnőni mellé. Így Szilágyi és Derschwitz csörtéjét az amerikainak 10 pontos különbséggel kellett volna megnyernie a magyar kiválóság ellen, ami körülbelül a lehetetlen kategória. Szilágyi nem is bízta a véletlenre, 5:5-re végzett riválisa ellen, összesítésben pedig 45:36-ra nyert a magyar csapat, amivel bejutott a legjobb 4-be!

Jól éreztem magam, fejben rendezni kellett a gondolatokat, ami szerintem sikerült. Az első asszóval lendületet tudtam adni a csapatnak, ami kitartott a végéig, nyilván volt 1-2 asszó, amikor meginogtunk, de jól jöttünk ki belőle. Az egyéni óta sokat pihentem, rengeteget ettem, edzettünk és az ujjamat is kezeltük, szerencsére úgy néz ki, hogy teljesen rendben van

– értékelt a vegyes zónában Szatmári András. Ahol aztán a magyar csapat néhány tagja, valamint a dél-koreaiak és egy egyiptomi is együtt nézték az Olaszország–Irán csata drámai végét, amit végül egy ponttal, 45:44-re az olaszok nyertek, így ők lesznek a magyarok ellenfelei az elődöntőben.

Rovatok