Index Vakbarát Hírportál

Ilyen kevés góllal nem lehet: bronzért játszhatnak női pólósaink

2021. augusztus 5., csütörtök 13:49

A magyar női vízilabda-válogatott 8–6-ra kikapott Spanyolország ellen a tokiói olimpia elődöntőjében. A mieink így a bronzéremért játszhatnak szombaton, az ellenfél az Orosz Olimpiai Csapat lesz. A spanyolok a fináléban az Egyesült Államokkal találkoznak.

Ahogy arról beszámoltunk, női pólósaink 14–11-re legyőzték Hollandiát a negyeddöntőben, míg Spanyolország Kínát búcsúztatta a nyolc között. Bíró Attila elégedett volt a csapattal, a bíráskodással kicsit kevésbé, amit a játékosok is megerősítettek a mérkőzést követően.

Bíró Attila úgy döntött, minden mezőnyjátékosra szükség lesz Spanyolország ellen, így Gangl Edina maradt ki a mérkőzéskeretből, Magyari Alda védte végig a találkozót. A magyar női válogatott története első olimpiai döntőjéért szállt medencébe.

1. negyed

Nem fukarkodtak a kiállításokkal a játékvezetők, az első három azonban nem hozott gólt. A vezetést a spanyolok szerezték meg Anna Espar révén. A magyar támadások nem ültek az első negyedben, Bea Ortiz góljával tovább növelte előnyét Spanyolország. Olyannyira nem ültek az akciók, hogy nem tudtuk bevenni az ellenfél kapuját az első nyolc percben. (2–0)

2. negyed

A második játékrészben is akadozott a magyar támadógépezet, amit kihasználva Espar újabb góljával növelte a különbséget Spanyolország. Szilágyi Dorottya törte meg a jeget, fórból szerezte a magyar válogatott első gólját az elődöntőben a negyed derekán. Kisebb szembeszélben kellett pólóznia a csapatnak, a játékrész második felében 7 támadásunknál 5-ben kontrát fújtak ellenünk. A spanyolok ezt kihasználva megléptek, és már néggyel vezettek. A hajrában Illés Anna találatával szépítettünk, volt mit átbeszélni a nagyszünetben. (5–2)

3. negyed

A fordulás után Szilágyi lőtte az első gólt, középről zúdított a bal felsőbe. Gyorsan jött is a válasz Elena Ruiz révén, majd egy kontra végén Keszthelyi Rita hibázott ziccert közelről. Egy újabb jó védekezés után megint a megúszó Keszthelyi került helyzetbe, de lenyomták a víz alá, ötméteres következett. Szilágyi magabiztosan értékesítette, megszerezve harmadik találatát a mérkőzésen. Támadhattunk a közte egyért is, de csak védett és blokkolt lövésig jutottunk, ezzel szemben a spanyolok újabb gólokig, így négyre nőtt a különbség az utolsó negyed előtt. (8–4)

4. negyed

Nagyon nehéz helyzetből vágtunk neki a negyedik játékrésznek, és bár 2–0-ra megnyertük a záró negyedet Keszthelyi és Vályi Vanda góljaival, az egyenlítés már nem jött össze. Spanyolország megnyerte az elődöntőt, Magyarországnak nem jött össze a történelmi fináléba jutás. (8–6)

A magyar válogatott a bronzéremért játszhat szombaton 6.40-kor, az ellenfél az Orosz Olimpiai Csapat lesz. A döntőben Spanyolország az Egyesült Államokkal csap össze.

Nyilatkozatok

„Az emberfórok nem úgy mentek, ahogy szerettük volna. Talán a védekezés túl sok energiát emésztett fel, bár nagy dolog nyolc gólt kapni ettől a spanyol csapattól. Ezért is voltunk kicsit pontatlanabbak támadásban, ennek ellenére megvoltak a lehetőségeink. Ha kihasználjuk az emberelőnyöket, döntetlenre kihozhattuk volna. Az első két negyedben kapkodva lőttünk el pár helyzetet, jobban meg kellett volna becsülni a ziccereket, amiket véres verejtékkel kiharcoltunk. Néhány játékost elvitt a hév, amit a rutinos spanyolok kihasználtak. 

Nyilván százszor elmondtuk, kinek mi a feladata, mégis elrontottunk több befejezést, és egy-két extra teljesítmény is hiányzott. A nyolc kapott gólt bármikor aláírom Spanyolország ellen, a hat lőtt gól nagyon karcsú, ott kell a hibákat keresni.

Voltak olyan periódusok, amikor gyakorlatilag öt percig védekeztünk. Sajnálom, csalódott vagyok emiatt, mert ezt a spanyol csapatot meg lehetett volna verni ma. Az a cél, hogy szépen fejezzük be az olimpiát, megszerezzük az érmet. Elengedem a lányokat most, nem szabad rágörcsölni a bronzmérkőzésre, felszabadultabb játékkal sikerülhet”

– mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a mérkőzés után.

A türelem hiányzott az elejétől kezdve, úgy érzem, ebben én is benne voltam. Megpróbáltam bátor lenni, de inkább türelmetlen voltam. Ez nem fog beleférni, ha bronzérmet szeretnénk hazavinni. Magunkat vertük meg, nem mutattak újat a spanyolok, jól fel voltunk készítve rájuk. A mai mérkőzés nem a védekezésen múlott, hanem a támadáson, amivel általában nem szokott problémánk lenni. Ma volt sajnos, a bronzmeccsen nem lehet

– így Szilágyi Dorottya a találkozót követően.

Ha tudnám a vereség okát, valószínűleg nem így végződött volna a meccs. Az biztos, hogy ugyanúgy, ahogy Kína ellen, nem lehet így mérkőzést kezdeni. A védekezésünk jobb volt, de nem adhatunk ekkora előnyt az ellenfélnek, pláne nem egy ilyen találkozón. Viszont még így is megvolt a sansz, több labdánk is volt ahhoz, hogy egy gólra felzárkózzunk. Ez most így alakult, a bronzmeccset mindenképpen meg szeretnénk nyerni. El kell felejtenünk ezt a vereséget, mert a bronzérmet az a csapat szerzi meg, amelyik hamarabb feláll az elveszített elődöntőből

– értékelt Garda Krisztina a vegyes zónában.

TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA, ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Magyarország 8–6 (2–0, 3–2, 3–2, 0–2)

A MÁSIK ÁGON
Orosz Olimpiai Csapat–Egyesült Államok 11–15

SZOMBATON JÁTSSZÁK
BRONZMÉRKŐZÉS
6.40: Orosz Olimpiai Csapat–Magyarország 

DÖNTŐ
9.30: Egyesült Államok–Spanyolország

(Borítókép: Szilágyi Dorottya a labdával a Spanyolország elleni elődöntőn. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok