Index Vakbarát Hírportál

Miért költenek labdarúgók milliókat majmos képekre?

2022. január 17., hétfő 05:41

Többek között Reece James, a Chelsea védője is felült arra a trendvonatra, amire egyre több labdarúgó kapaszkodik fel napjainkban: furcsa majmos képet posztolt Twitteren. De mi is ez az új őrület, és miért költenek erre millió forintokat a labdarúgók?

Reece James, a Chelsea védője egy átlagos labdarúgóhoz hasonló Twitter-oldalt vezet. Leginkább motivációs idézetek és a csapatról szóló posztok olvashatóak az oldalán. Ám január elején megjelent egy furcsa majmos kép is: 

James az új „Mutáns Emberszabásúját” mutatta be a világnak, ami egy NFT (non-fungible token, magyarul nem behelyettesíthető érme). Ez a kép a Mutant Ape Yacht Club (továbbiakban MAYC) – ami a Bored Ape Yacht Club kollekció folytatása – alkotása, és a #10442-es számot viseli. 

Röviden, ez a kép hivatalosan is Reece Jamesé, pont úgy, mintha otthon lógna a falán egy festmény.

A tulajdonjogát pedig az ETH kriptovalután alapuló blokklánc-technológia hitelesíti.

Hogyan működik ez az egész? 

A képből nincs másik hivatalos darab. Ha valaki simán letöltené és Messengeren átküldené másnak a mutáns majmot, nagyjából olyan lenne, mintha a Mona Lisa olcsó másolatát szögelné ki éjszaka a társasházban, a lakók nagy örömére. Az NFT-k világával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

James ezzel a „Mutáns Emberszabású” birtoklásával olyan elit klubhoz csatlakozott, melynek tagja Eminem és Jimmy Fallon, vagy az angol válogatott és a Chelsea legendája, John Terry. A BAYC/MACY-klubtagság előnyökkel is jár, például csak az rendelhet BAYC-s ruhákat, aki rendelkezik legalább egy ilyen NFT-vel. Sőt, New Yorkban már rendeztek privát bulit a BAYC-sek, az eseményen pedig több híresség is megjelent.   

Összesen tízezer egyedi majmot generáltak a BAYC alapítói a Bored Ape-kollekcióban, melyeket eredetileg mind 0,08 ETH-ért, azaz nagyjából 270 dollárnak megfelelő összegnyi kriptovalutáért árultak (bár ezen valuták árfolyama ingadozó). A képeket gyorsan elkapkodták a vásárlók, jelenleg 66 ETH-t (kb. 220 000 dollárt) kell kicsengetni a legolcsóbb BAYC-s NFT-ért az OpenSea kereskedelmi platformon. Szilveszterkor ebből az „unott emberszabású” kollekcióból vásárolt Eminem is egyet 123,45 ETH-ért (akkori árfolyamon 461 868 dollár). 

Az NFT-kkel sokak szerint mindössze annyi a probléma, mint a kriptovalutákkal. Bármikor felmehet az áruk, ugyanakkor nagyon gyorsan el is értéktelenedhetnek. Senki sem tudja megjósolni, hogyan alakul a piac. Bármit is gondoljunk erről a világról, az biztos, hogy rengeteg gazdag ember vesz NFT-t, sokak szerint egyfajta státusszimbólummá vált ez is. 

Érdekesség, a Manchester City és a Rangers rendelkezik már NFT-kollekcióval, míg a Premier League rendezőinél is napirendi ponton van egy kollekció létrehozása. Mindeközben vannak játékosok, mint Andrew Robertson és Luke Shaw, akik kölcsönadják a személyes brandjüket NFT-vel foglalkozó cégeknek. 

John Terry nagy NFT-gyűjtő. A tulajdonában 47 különböző kép van, köztük a „Honorary Ape Kids Club” kollekcióból az őt, a feleségét és két gyermeküket is ábrázoló majmok is az övéi. Ám gyűjteménye messze legértékesebb darabja egy Mutáns Emberszabású, amiért karácsonykor 9,55 ETH-t, azaz közel tízmillió forintot fizetett.

Terry jótékonykodik is, az őt ábrázoló emberszabásúból befolyt összeget a brit Make A Wish alapítványnak utalja. A válogatott legenda nagykövete a jótékonysági alapítványnak, nem először gyűjt és adományoz pénzt a Make A Wish-nek. 

Miért vonzó ez a futballisták számára? 

Lehet kriptovaluta, lehet ékszer, óra vagy autó. Ha egyvalaki nekiáll venni őket, az összes elkezdi

– mondta a The Athleticnek egy NFT-vel kereskedő ügynök.

A labdarúgók azért lehetnek óriási felvevői a drága NFT-knek, mert rengeteg pénzt keresnek, viszont elkölteni nincs sok lehetőségük. Az életük be van táblázva, nincs idejük sokat utazni, nem bulizhatnak éjjel-nappal, és a szerződésük is rengeteg tevékenységet tilt, ahol bármilyen bajuk eshet. Így ezek az NFT-k remek időtöltésnek és pénzköltési lehetőségnek bizonyulnak sokuk számára, bár befektetésként is tekinthetnek rájuk, hiszen a hírességek által birtokolt NFT-k értéke rendre ugrásszerűen megnő.  

Régen a visszavonult játékosok kocsmát nyitottak, vagy előadásokat tartottak. Manapság olyanokat látunk, mint John Terry, aki a milliomos életstílusával akarva-akaratlanul ránt be sokakat az NFT-k világába, azzal a ki nem mondott ígérettel, hogy bárki élete lehet olyan fényűző, mint az övé

– fejezte ki aggodalmát a The Athleticnek Martin Calladine, a labdarúgás gazdasági hátterével foglalkozó szakértő. 

Az, hogy a vagyonokat érő NTF-k világa, azon belül is a BAYC története hogyan folytatódik, megjósolhatatlan. Lehet, hogy a futballsztárok életük befektetését hozták össze vele, de az is lehet, hogy kidurran a lufi. Amennyiben az utóbbi történik, az nem valószínű, hogy anyagilag megviseli a gazdag befektetőket. A kevésbé vagyonos rajongók, akik utánozni szerették volna a példaképeiket, nem biztos, hogy ilyen simán megúsznák. 

Forrás: The Athletic

(Borítókép: Reece James, a Chelsea védője 2021. december 11-én. Fotó:  Sebastian Frej / MB Media / Getty Images)

Rovatok