Index Vakbarát Hírportál

Immár hivatalos, az UEFA elveszi Szentpétervártól a BL-döntő rendezését

2022. február 25., péntek 10:48

Az UEFA 20 fős végrehajtó bizottsága rendkívüli ülést tartott péntek délelőtt, miután csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát, és kitört a háború.

Fontos megjegyezni, hogy a hivatalos döntés meghozásához nem volt szükség mind az 55 tagszervezet jóváhagyására. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség a korábbiakban még nem hozott egyértelmű döntést arról, hogy a történtek után is megrendezheti-e Szentpétervár a Bajnokok Ligája idei döntőjét, azonban a pénteki ülés után hivatalossá vált: 

az UEFA elveszi a rendezés jogát az orosz várostól. 

Az új helyszínt is megnevezte a szövetség, a végrehajtó bizottság – amelynek Csányi Sándor MLSZ-elnök is tagja – döntése értelmében május 28-án Párizsban rendezik a finálét. Legutóbb a francia fővárosban 2006-ban játszották a legrangosabb európai labdarúgó-sorozat döntőjét, akkor a Barcelona hódította el a trófeát az Arsenallal szemben, a végeredmény 2–1 lett. Érdekesség, hogy legutóbb spanyol csapat éppen a jelenleg ostrom alatt álló Kijevben nyert BL-trófeát a Real Madrid révén. 

A döntés már a háború kirobbanása előtti napokban napirendi ponton volt a szövetségnél, mivel a nyugati államok számos szankciót helyeztek kilátásba Oroszországgal szemben, így vált kérdésessé az idei BL-döntő szentpétervári megrendezése is. A tegnapi napon már több sajtóorgánum, köztük a német Bild is úgy értesült, hogy egészen biztosan nem orosz földön rendezik a finálét.

Érdekesség, hogy Szentpétervár éppen az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szülővárosa is egyben. 

A másik érdekes kérdés, ami felvetődhet az UEFA és az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban, az a Bajnokok Ligája egyik kiemelt szponzorának, a Gazprom vállalatnak a jövője. Lapunk tegnapi kérdésére, miszerint a kialakult helyzet után is maradhat-e szponzori pozícióban az orosz vállalat, a szövetség érdemi választ nem adott, és a pénteki kommünikében sem ejtett erről szót.

A szentpétervári székhelyű cég, amely egyébként a világ legnagyobb földgázkitermelője, többek között névadó szponzora is a stadionnak, ami otthont adott volna a világ legrangosabb labdarúgótornája fináléjának. 

Az UEFA közleményében kiemelte, hogy köszönetet mond Emmanuel Macron francia elnöknek is, aki mindenben támogatta a szövetséget ahhoz, hogy a francia főváros otthont adjon az áthelyezett Bajnokok Ligája-finálénak. 

Hozzátették, hogy a hátralévő európai futballidényben a még versenyben lévő orosz és ukrán csapatok kizárólag semleges pályán játszhatják le hazai mérkőzéseiket, ez vonatkozik a nemzeti együttesekre is. 

Az UEFA végrehajtó bizottsága azt is közölte, hogy készenlétben marad a további rendkívüli ülések összehívása érdekében.

(Borítókép: A szentpétervári Gazprom Aréna. Fotó: Olga Maltseva / AFP)

Rovatok