Index Vakbarát Hírportál

Gyerekként hamburgert koldult, apja ivott, C. Ronaldo mégis mintaszülő lenne

2022. április 22., péntek 05:35

Cristiano Ronaldo újból a világsajtó fókuszába került, de ezúttal nem hatvanadik mesterhármasa, hanem egy tragikus esemény, újszülött kisfia halála miatt. Pszichológus segítségével próbálják megfejteni az angol lapok, hogyan lett családcentrikus férfi a Manchester United sztárfutballistájából azok után, hogy szinte minden – a gyerekkori mélyszegénység, a részeges apa – ennek az ellenkezőjére predesztinálták.

A kedd esti Liverpool–Manchester United Premier League-mérkőzés – amelyet kiütéssel nyert meg 4–0-ra Jürgen Klopp négy trófea megszerzésére készülő csapata – megható jelenete volt, amikor a találkozó hetedik percében rövid időre megállt a játék, és a két csapat szurkolói együtt fejezték ki részvétüket együttérző tapssal Cristiano Ronaldo újszülött kisfia halála miatt. (A portugál csatár 7-es számú mezben játszik, de ezen a találkozón, érthető okból, nem volt ott az Anfielden.)

A tragikus haláleset kapcsán a The Sun pszichológus segítségével idézte fel Ronaldo sanyarú gyermekkorát, a régmúltban keresve a választ arra, hogy miért olyan fontos a család a 37 éves világsztárnak, és miért fordít különös gondot arra, hogy megpróbáljon ideális édesapja lenni öt gyermekének. A közösségi médiában előszeretettel megjelentetett fotói, videói egy mintaszülő képét mutatják a nyilvánosságnak.

Ronaldo jelenleg hárommillió fontért (1,35 milliárd forint) vásárolt cheshire-i villájában él Manchester közelében párjával, Georginával és most már öt gyermekével, de sohasem felejti el, honnan jött.

kisgyermekként egyetlen hálószobát kellett megosztania három testvérével, és sokszor annyira éhes volt, hogy hamburgert koldult a szakácsoktól szülővárosában, Funchalban a közeli McDonald's üzlet hátsó kijáratánál.

A kis Ronaldót – aki keresztnevét az Egyesült Államok akkori elnöke, Ronald Reagan után kapta – önfeláldozó édesanyja, Dolores, gyakorlatilag egyedül nevelte, mivel a részeges apára nemigen számíthatott a család. A The Sun által megszólaltatott pszichológus szerint a negatív, elrettentő példa is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Ronaldo szinte betegesen törekedjen arra, hogy mindent megadjon gyermekeinek.

Ronaldo a négy gyerek közül utolsóként született, de kevésen múlt, hogy világra sem jön.

Akkora szegénységben éltek, hogy Dolores el akarta vetetni a magzatot, mert a részmunkaidős kertészként dolgozó apa, José Dinis Aveiro keresete nem volt elég ahhoz, hogy négy gyereknek enni adjanak.

Végül mégis megszületett a kisfiú – a világ labdarúgása és a szurkolók millióinak szerencséjére.

Ronaldo apja súlyos mentális problémákkal küszködve tért vissza az angolai gyarmati háborúból, ahol a portugál hadseregben szolgált besorozott katonaként. Félig-meddig rokkantként nem kaphatott rendes munkát, nem tudta feldolgozni azokat a rémségeket, amiket az angolai háborúban tapasztalt, és szinte törvényszerűen menekült az alkoholizmusba. 

José mindennap berúgott, szinte sohasem volt otthon, nagyon hiányzott nekem még így is. Sajnos, az alkohol eltorzította a személyiségét, pedig jó ember volt, sohasem bántotta a gyerekeket, frusztrációját inkább rajtam vezette le – emlékezett Dolores „Mother Courage" (A bátor anya) című önéletrajzi könyvében. 

Ronaldo a Piers Morgannek, az ITV sztárriporterének adott három évvel ezelőtti interjúban arról beszélt, hogy a közeli McDonald'sben koldultak a többi utcagyerekkel hamburgerért, annyira éhesek voltak. 

Emlékszem, az egyik szakácsot Ednának hívták, ő mindig kicsempészett nekünk egy-egy hamburgert. Évekkel később meg akartam keresni, de nem sikerült felkutatnom – árulta el a labdarúgó az interjúban.

José, hogy kertészi keresetét kiegészítse, a helyi futballklubnál vállalt szertárosi állást, rajta keresztül került a funchali egylethez Ronaldo, így indult el a labdarúgó-karrierje. Azonban az apa már nem érhette meg fia karrierjének kiteljesedését, legfeljebb a kezdeti sikereket, mivel 2005-ben – amikor Ronaldo már két éve a Manchester Unitedben játszott – májzsugorban meghalt.

bevallása szerint Ronaldo egy korty alkoholt sem fogyaszt, szigorú absztinens, és a pszichológus szerint ez egyértelműen az elrettentő apai példa következménye. Édesanyja, Dolores szerint fiát a futball mentette meg a zülléstől. 

Szinte biztos vagyok benne, ha nincs a futball, akkor a fiam előbb-utóbb a kábítószer rabja lett volna, ahogy sok gyerekkori barátja végezte – írja a könyvében.

De szerencsére ott volt a futball, és Ronaldóból kora egyik legnagyobb labdarúgója lett, a lisszaboni Sportingból indulva – ahol Bölöni László volt a mestere – a Manchester United (kétszer is), a Real Madrid és a Juventus sztárja. De miközben számolatlanul ontotta a gólokat és gyűjtötte az Aranylabdákat (ötöt), arra is jutott ideje, hogy népes családot alapítson – igaz, meglehetősen rendhagyó módon.

Ronaldónak három anyától öt gyermeke van.

Első fia, Cristianinho 2010-ben született az Egyesült Államokban, az anyja ismeretlen, és a kisfiút a nagymamája, Dolores, azonnal Madridba vitte és ott nevelte, miközben az apa a futballal volt elfoglalva a Real Madrid csapatában. Ekkoriban Ronaldo már az orosz topmodellel, Irina Sejkkel élt, akivel 2015-ben szakított. Két évvel később, 2017-ben közölte a játékos, hogy ikergyerekei születtek (Mateo és Eva) egy béranyától. 

Ekkor már az akkor 22 éves Georginával, élt együtt a sztár Madridban, akitől 2017. november 12-én megszületett immár a negyedik gyereke, egy kislány, aki a keresztségben az Alana Martina nevet kapta. 

Tavaly Ronaldo újból a Manchester United labdarúgója lett, 13 millió fontot fizettek a „vörös ördögök” az akkor 36 éves csatárért, aki azonnal vett hárommillió fontért egy villát Cheshire-ben, jelenleg is ott él a családjával. Vagyonát 789 millió fontra becsülik, azaz elég nagy utat tett meg attól a mérhetetlen szegénységtől, amiben valaha Madeira szigetén élt. Mielőtt ikergyerekei megszülettek volna – akik közül a kisfiú nem maradt életben –, Ronaldo úgy nyilatkozott, hogy a nagy család híve, és legalább hét gyereket szeretne. 

A cheshire-i villának egyébként van egy olimpiai méretű uszodája és egy szupergarázsa is, amelyben Ronaldo 17 millió font értékű autóflottájának négy darabja parkol. A sztárnak van ezenkívül egy luxusvillája Mallorca szigetén – golfpályával, házimozival és természetesen uszodával –, továbbá szülővárosában, Funchalban egy hétmillió fontot érő  hétszintes háza, lélegzetelállító kilátással az Atlanti-óceánra.

Néhány saroknyira onnan, ahol 37 évvel ezelőtt a világra jött. Mai, fényűző életét ismerve mérhetetlen szegénységben. 

(Borítókép: Cristiano Ronaldo, a spanyol Real Madrid portugál csatára kisfia, Cristiano Ronaldo Jr. társaságában a Ronaldo című életrajzi dokumentumfilmjének világpremierjén, Londonban 2015. november 9-én. Fotó: MTI / EPA / Facundo Arrizabalaga)

Rovatok