Index Vakbarát Hírportál

BL-döntő-botrány: komoly károkat okozott a gyerekeknél a rendőri túlkapás

2022. június 2., csütörtök 08:48

Két francia rendőrtiszt ellen vizsgálatot indítanak, miután a múlt szombati párizsi Bajnokok Ligája-döntőn aránytalanul sok könnygázt vetettek be a Liverpool szurkolóival szemben.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin azt mondta a szenátusi bizottságnak, hogy „nincs takargatnivalója”, miután a szenátorok ragaszkodtak ahhoz, hogy az „igazságot” és a „konkrét tényeket” akarják megtudni a Stade de France előtti rendőri túlkapásokkal kapcsolatban. Mint ismeretes, a mérkőzés több mint félóra csúszással kezdődött el, miután a francia rendőrök könnygázzal és paprikasprével próbálták távol tartani az angol szurkolókat, akik közül 2700-an érvényes jegyükkel sem tudtak bejutni a stadionba.

A belügyminiszter szerint a szurkolók panaszt tehetnek majd a velük szembeni bánásmód miatt.

A The Guardian beszámolója szerint Darmanin elmondta, hogy „helytelen és indokolatlan eljárás” történt a rendőrség részéről, amelyeket dokumentáltak. Továbbá két rendőr „a szabályoknak nem megfelelő” módon használta a könnygázt, amiért a rendőrségi felügyelőséghez fordult, ahol kérte, hogy szankcionálják őket.

Jogos volt a rendőri intézkedés?

Darmanin megvédte a rendőrség általános könnygázhasználati protokollját, amelyet szerinte kontextusba kell helyezni. Azt mondta, hogy ez volt az egyetlen módszer, amellyel a rendőrség szétoszlathatta a tömeget.

A könnygáz lehetővé tette, hogy az embereket megmentsük egy esetleges tömegbalesettől

– mondta, de elismerte, hogy komoly károkat is okozott az eljárás, különösen a gyerekekre nézve.

A rendőrség oszlatási technikáit felül fogják vizsgálni, de véleménye szerint a könnygáz volt az egyetlen lehetőség, amely a rohamrendőrség tömegoszlató egységeinek rendelkezésére állt aznap este. Azt mondta, hogy más tömegoszlató intézkedések, mint például a gránátok vagy a kézi gumilövedék-vetők nem lettek volna indokoltak.

François-Noël Buffet, a szenátus jogi bizottságának vezetője elmondta, hogy valamennyi politikus a meccs előtti káoszt egyöntetűen botrányosnak, sőt, nemzeti szégyennek tartja. A vita óriási port kavart Franciaországban alig két héttel a parlamenti választások előtt.

(Borítókép: Rendőrök a Liverpool–Real Madrid UEFA Bajnokok Ligája-döntő labdarúgó-mérkőzése előtt a Saint-Denis-i Stade de France stadionban. Fotó: THOMAS COEX / AFP)

Rovatok