Index Vakbarát Hírportál

Meggondolta magát, mégis indít vizsgálatot a FINA a Harvey-ügyben

2022. július 7., csütörtök 19:06

A vizes sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) csütörtökön vizsgálatot indított, mert Mary-Sophie Harvey kanadai úszó azt állítja, a budapesti világbajnokság során egy éjszaka bedrogozták, másnap pedig agyrázkódással és zúzódásokkal ébredt.

A FINA illetékesei közölték, tisztában vannak a 4×200-as váltó tagjaként vb-bronzérmes úszó nyomasztó és aggasztó kijelentéseivel, és kapcsolatban állnak a kanadai szövetséggel, illetve a magyar szervezőbizottsággal az ügy tisztázása érdekében.

Emlékeztettek, hogy a FINA tavaly komoly intézkedéseket fogadott el a sportolók védelme érdekében, és egy független személyt bíztak meg a történtek kivizsgálásával.

A 22 éves Harvey a közösségi oldalán azt írta, a budapesti verseny utolsó napján bedrogozták, és a kiesett órák után agyrázkódással, bokarándulással és a testén további zúzódásokkal került kórházba. Hozzátette, négy-hat órán át lehetett öntudatlan állapotban, mert ennyire nem emlékszik. Az orvosoktól és a pszichológusoktól kapott ellátását a lehető legjobbnak nevezte.

A bejegyzésből nem derül ki pontosan, hogy a vb múlt vasárnapi zárónapján, vagy az úszóversenyek utolsó napján történt-e az eset, mert utóbbiak bő egy héttel korábban véget értek.

Korábban az Index megkeresésére elmondta, hogy az ügyben nem folytatnak nyomozást, mivel bármi is történt, az már a világbajnokság hivatalos lezárása után esett meg. Pontosan az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt van az, hogy most már évek óta nem rendeznek záróbankettet, ahol esetleg felöntenének a garatra a sportolók, és olyan dolgok történhetnek, amire senki sem büszke – sem a szövetség, sem a résztvevő csapatok, sem maguk a versenyzők.

(Borítókép: François-Xavier MARIT / AFP)

Rovatok