Index Vakbarát Hírportál

Lézerfegyverrel készülnek a párizsi olimpiára

2022. augusztus 3., szerda 14:05

Párizsban rendezik meg a 2024-es nyári olimpiát. Az eseményre lézerfegyverrel készülnek, amellyel biztosítják a légteret az ellenséges drónokkal szemben, amelyek kilövésére szolgál majd a hadiszerkezet, amelynek egyelőre csak a prototípusát rendelte meg a francia kormány.

A francia fegyveres erők minisztériuma júniusban bejelentette, hogy megrendelte a 2024-es párizsi olimpiai játékokra szánt, HELMA-P nevű, drónok elleni lézerfegyverrendszer egy prototípusát.

A HELMA-P rendszer kalibrált választ ad a drónfenyegetésre a drón megfigyelő műszereinek megzavarásától kezdve a különböző méretű drónok (100 grammtól 25 kilogrammig) semlegesítéséig a szerkezete megváltoztatásával, ami néhány másodperc alatt a lezuhanásához vezet

– áll a minisztérium közleményében. A drón „szerkezetének megváltoztatása” azt jelenti, hogy a lézer lyukat tud égetni bármelyik drónba.

Drónfenyegetésre készülnek az olimpián

Ez a prototípus segít abban is, hogy a hadsereg jobban átlássa a fegyver működését, mivel a francia fegyveres erők minisztériuma szerint a 2019–2025-ös időszakra meghatározott prioritás a drónok elleni kampány.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a CNN-nek elmondta, hogy az olimpiai játékok biztonságos lebonyolítása a helyi hatóságok felelőssége.

A HELMA-P rendszer olyan erős lézersugarakat képes kilőni, amelyek annyira felhevítik a drónokat, hogy vagy elégnek, vagy túlmelegednek és leállnak – mondta a fegyverek fejlesztéséért és beszerzéséért felelős minisztérium fegyverzeti főigazgatóságának főmérnöke.

Philippe Gros, a Foundation for Strategic Research francia biztonsági és védelmi agytröszt vezető kutatója szerint a drónok fenyegetése exponenciálisan megnőtt az elmúlt években, beleértve az olyan nagy eseményeket is, mint az olimpia.

Rovatok