Index Vakbarát Hírportál

Sporttörténelem: Liu Shaoang olimpiai bronzérmes 1000 méteren

2022. február 7., hétfő 14:25 | aznap frissítve

Liu Shaoang bronzérmes a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyén a pekingi olimpián. Liu Shaolin Sándor hiába versenyzett remekül és ért be elsőként a célba, kizárták.

Egyáltalán nem volt izgalommentes a két magyar versenyző fináléig vezető útja: a hétfői negyeddöntőben Liu Shaoang még viszonylag simán továbbjutott, az elődöntőben azonban kicsúszott, de kizárás miatt ott lehetett az A döntőben.

Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőben nagyjából a táv felénél bukott, de kizárás miatt a versenybírák őt is továbbjuttatták, az elődöntőben pedig magabiztos versenyzéssel megnyerte a futamát.

A döntőbe végül a két magyar fiú mellett három kínai jutott be. Jól kezdett Liu Shaoang, testvére a sor végén korcsolyázott, amikor megszakították a futamot, mert pengedarabokat véltek felfedezni a jégen.

Az új rajtot követően Liu Shaolin Sándor rajtolt jobban, szinte végig az élen állt, a táv felénél Liu Shaoang ütközött az egyik kínaival, így ő le is lassított és maradt sereghajtó. 

Hatalmas hajrá után végül Liu Shaolin Sándor bevetődve végzett az élen, de a versenybírák úgy ítélték meg, hogy szabálytalan volt, és sárga lapos figyelmeztetéssel kizárták, így vissza is sorolták, az éremről is lemaradt.

A döntés azt jelenti, hogy Liu Shaoang viszont bronzérmes!

A téli olimpiák 1924 óta íródó történetében most először fordult elő, hogy az adott játékokon több mint egy érmet szerez a magyar küldöttség.

A történtek ellenére viszonylag higgadtan nyilatkozott Liu Shaoang az M4 Sport kamerája előtt:

Próbálok diplomatikusan fogalmazni és higgadt maradni. A pálya mellett kicsit elvesztettem a fejem, elszabadultak az érzelmek. Próbálok megnyugodni, elfelejteni, ami történt, és készülni a következő futamokra

– fogalmazott Liu Shaoang, aki testvérének is azt mondta, ami történt, megtörtént, tovább kell lépni.

Liu Shaoang az első magyar sportoló, akinek téli olimpián minimum három érme van: négy évvel ezelőtt a férfi váltóval nyert aranyérmet 5000 méteren, néhány nappal ezelőtt pedig bronzérmet 2000 méteren a vegyes váltóval.

Szintén Liu Shaoang az első magyar short trackes, aki egyéni versenyszámban szerzett érmet egy olimpián. 

A távon indult Krueger John-Henry, aki ugyan megnyerte negyeddöntős futamát, de pályaelhagyás miatt végül kizárták.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter
1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
...14. Krueger John-Henry (Magyarország)
Liu Shaolin Sándort kizárták.

(Borítókép: A magyar  Liu  Shaolin Sándor és a magyar Shaoang Liu összeölelkezik a verseny után a 2022-es téli olimpián 2022. február 7-én. Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters)

Rovatok