Index Vakbarát Hírportál

A MOB és a MOKSZ etikai vizsgálatot kér Liuék főbírójával szemben

2022. február 8., kedd 16:21

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egységesen kiáll a magyar sportolók mellett – számoltak be róla a szervezetek Facebookon.

Mint ismert, hétfőn Liu Shaolin Sándor érkezett be elsőként a célba a rövidpályás gyorskorcsolya 1000 méteres döntőjében, de végül kizárták, és a magyar csapat óvását elutasították. 

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a fair play védelme érdekében – egységesen kiáll a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövet annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolyasport jó hírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák

– kezdik a közleményben.

A MOB és a MOKSZ elégedetlen volt a versenyszámban tapasztalható bírói döntésekkel, és etikai vizsgálatot kezdeményez a főbíróval szemben.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítja, egyben felhívja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között, a pályán dőljön el. Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és a MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben

– zárják gondolataikat.

(Borítókép: Jean Catuffe / Getty Images)

Rovatok