Index Vakbarát Hírportál

„A téli olimpia egy bábszínház”

2022. február 8., kedd 11:50

Továbbra is forrnak az indulatok a pekingi téli olimpia hétfői versenynapja miatt, amelyen több vitatott döntés is született a versenybírók részéről.

Az egyiknek Liu Shaolin Sándor volt a kárvallottja, akit példátlan módon a rövidpályás gyorskorcsolya férfi 1000 méteres számának döntője után fosztottak meg az aranyérmétől. Az ítélet minimum megkérdőjelezhető, és sokakban felvetődött a hazai Zsen Ce-vej favorizálása. 

Hasonló döntések borzolták és borzolják azóta is a kedélyeket a síugrók csapatversenye miatt. A szlovén egység hatalmas fölénnyel győzött, és ez a női egyéni viadal fényében annyira nem is meglepő (Ursa Bogataj arany-, Nika Kriznar pedig bronzérmet nyert), a körülmények viszont egyáltalán nem voltak hétköznapiak.

Az első forduló után a zsűri érvénytelenítette az egyéniben ezüstérmes Katharina Althaus ugrását szabálytalan ruhára hivatkozva. Ugyanezt megtette a japán Takanasi Szarával és az osztrák Daniela Iraschko-Stolzcal is, a második körben pedig a norvég Anna Odine Strömmel és Silje Opsethtel. 

A németek ezzel már az első forduló után kiestek, a másodikban pedig a másik három kárvallott nemzetnek esélye sem volt nemhogy a győzelemért, hanem éremért harcolni, bár a japánok kis híján így is majdnem odaértek a dobogóra. Ahova egyébként két teljesen esélytelen csapat, az orosz és a kanadai állhatott fel végül.

Stefan Horngacher, a németek szövetségi kapitánya (aki versenyzőként két vb-címet és két olimpiai bronzot nyert csapatban) érthetően frusztráltan nyilatkozott az eset után:

Számomra ez egy bábszínház. Az egész szezonban a ruhák miatt ment a cirkusz. Hihetetlenül dühös vagyok, és nem is értem az egészet. Remek ugrásaink voltak, csak csalódottak lehetünk.

Horst Hüttel, a németek szakágvezetője szerint ez egy paródia, mégsem nevet. Úgy gondolja, hogy felháborító módon bántak el a négy legnagyobb síugrónemzettel, célozva ezzel arra, hogy a vegyes csapatverseny eddigi öt világbajnokságán eddig kizárólag ez a négy ország szerzett érmet, ráadásul a németek ezekből négyet is megnyertek.

Az ítéletet azért is nehezményezik az érintettek, mert minden versenyző, akit kizártak, ugyanazt a ruháját viselte, mint az egyéni viadalon.

(Borítókép: Katharina Althaus ugrása a vegyes csapatversenyben. Fotó: Al Bello/Getty Images)

Rovatok