Index Vakbarát Hírportál

A NOB nem akarta, hogy a doppingoló Valijeva induljon a pekingi olimpián

2022. február 18., péntek 07:40

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem akarta, hogy a doppingügybe keveredett orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva induljon a pekingi olimpián.

Lehetőségük azonban nem volt, mert bár a doppingolás miatt perre vitték Valijeva ügyét a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), a keresetet elbukták. A különféle vizsgálatok tekintetében a NOB-nak korlátozott eszközei vannak, ők nem rendőrség, de a fair, tisztességes versenyben minden sportolóra ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni – mondta Thomas Bach, a szervezet elnöke. 

A Valijeva-ügyből fakadnak problémák, beleértve a kiskorúak szereplését felnőtt mezőnyben, és megbeszéléseket kezdünk arról, hogy a jelenlegi korhatár megfelelő-e

– mondta a NOB elnöke. Most 15 évesek már indulhatnak a felnőtt mezőnyben.

Valijeváról másfél hete derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon.

Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a NOB, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

(via MTI)

(Borítókép:  Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 15-én. Fotó: Kovács Tamás /  MTI)

Rovatok