Index Vakbarát Hírportál

Már most sincs párja a nők között, de mindjárt a férfiak között sem lesz

2023. január 25., szerda 09:18

Mikaela Shiffrin kedden a dél-tiroli Kronplatzban az alpesisí-örökranglista élére siklott. A 27 éves amerikai zseni élete 83. világkupafutamát nyerte meg, ezúttal óriás-műlesiklásban, és ezzel megelőzte a 82 elsőséggel eddig (vele holtversenyben) listavezető honfitársát, a négy éve visszavonult Lindsey Vonnt. Az abszolút rangelső svéd Ingemar Stenmark 86 vk-diadala is már elérhető közelségben van, stílszerűen a jövő héten, 12 évvel ezelőtti vk-debütálása színhelyén, a csehországi Spindleruv Mlinben állíthatja be a vermonti szépség a világcsúcsot.

Nem volt könnyű menet. Igaz, hogy az első futamot is Mikaela Shiffrin nyerte a dél-tiroli (Olaszország) Kronplatzban rendezett óriás-műlesikló világkupa-versenyen, de a másodikban a mindent egy lapra feltevő svájci olimpiai és világbajnok Lara Gut-Behrami bődületes időt repesztett, két század híján egy másodperces előnnyel vezette a mezőnyt.

Láttam Lara siklását, és amikor célba ért, azt gondoltam: Mi a francnak néztem? Biztos, hogy én nem tudok ilyen gyorsan menni” – nyilatkozta Shiffrin a verseny után.

Aztán mégis tudott. Még Gutnál is jobb volt 32 századdal (elnézést az idétlen szójátékért), és a két futam összesítése alapján 45 századmásodperces előnnyel győzött. Ezzel megvolt a 83. világkupasikere, és immár egyedül vezeti a nők örökranglistáját a 82 elsőséggel rendelkező honfitárs, a 2019-ben visszavonult Lindsey Vonn előtt. 

Még mindig nehéz elhinnem, hogy meg tudtam csinálni, hogy az első futam után a másodikban is megvolt a mentális fókuszom. Lehet, hogy más mindezt könnyűnek látja, de mindenkit biztosíthatok, hogy nem az. Még véletlenül sem szabad természetesnek venni ezeket a győzelmeket – mondta a 28. születésnapját március 13-án ünneplő extraklasszis.

Hogy mennyire nem, az kiderült tavaly ilyenkor a pekingi téli olimpián, ahol Shiffrin hat számban volt minimum éremesélyes, de végül a két királyszámában, a műlesiklásban és az óriás-műlesiklásban kiesett, és a többiben sem tudott dobogón végezni. Bár a kudarcok okáról nem beszélt, mindenki arra gyanakszik, képtelen volt feldolgozni, hogy imádott édesapja, Jeff két évvel korábban egy tragikus háztartási balesetben elhunyt. Apja halála után olyan mély depresszióba zuhant a síző, hogy napokig képtelen volt felkelni az ágyából, és komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy 25 évesen visszavonul. Pszichiáterhez, gyásztanácsadóhoz járt, és vőlegénye, a norvég síző, Aleksander Aamodt Kilde is segített neki feldolgozni apja szörnyű halálát.

Szerencsére nem vonult vissza, lassan kilábalt ebből a mélységesen mély lelki gödörből, így most tanúi lehetünk egy páratlan rekorddöntő szezonnak. 

Mert bizony Shiffrin 2022–2023-as idénye eddig fantasztikus! Ebben a szezonban négy különböző nő nyert vk-versenyt óriás-műlesiklásban; Shiffrin egymaga nyert négyet. A 83 vk-elsőséget 27 éves korára érte el, Vonn 33 év alatt jutott el a 82-ig, Stenmark 32 éves koráig gyűjtötte be az abszolút világcsúcsot jelentő 86-ot.

Ami Shiffrin szerencsés esetben már a jövő héten beállíthat. Szerdán, január 25-én rendeznek itt, Kronplatzban egy újabb óriás-műlesikló vk-versenyt, majd jövő héten Spindleruv Mlinben következik két műlesikló-viadal. Ott, ahol tizenkét éve élete első vk-versenyén indult két nappal 16. születésnapja előtt:

Ilyen volt a kis Mikaela 15 évesen…

Amúgy a műlesiklási az amerikai lány legerősebb száma, az eddigi 83 vk-diadalából 51-et szlalomban szerzett. Ha a soron következő három versenyt behúzza (amit persze, ahogy ő maga is mondta, cseppet sem lehet készpénznek venni), akkor máris 86-nál tart, és így fordulhat rá a február 6-án kezdődő világbajnokságra a franciaországi Meribelben. 

A kronplatzi történelmi siker után egyébként egy filozofikus posztot tett ki Twitteren a nagy bajnoknő. Mintha édesapjánál jártak volna a gondolatai… Meg is jegyezte: „Remélem, jó rálátásod volt a mai versenyre

Csupán a statisztikákat kedvelők figyelmébe: Shiffrinnek eddig hat vb-aranyérme van a két olimpiai bajnoki címe mellett. Jellemző a ma már Vermontban élő sportoló fölényére, hogy az összetett vk pontversenyét 1417 ponttal vezeti Gut-Behrami előtt, akinek 861 pontja van. Mellesleg az óriás-műlesiklásban is az élre ugrott kerek 500 pontjával, megelőzve az olasz Marta Bassinót (451). Már szinte zsebben van Shiffrin ötödik összetett vk-elsősége, és ha ezt behúzza, akkor már csak eggyel van lemaradva az osztrák Annemarie Moser-Pröll mögött, aki hatszor nyerte meg a vk-t. 

A coloradói Vailben, a Sziklás-hegység meseszerű síparadicsomában született Shiffrin élete egyik legjobb szezonját futja. Idén 20 versenyre nevezett be, és ebből kilencet megnyert, ami 45 százalékos arány, és vetekszik az eddigi legjobb idényeivel. 2017 és 2019 között három egymást követő idényben 11, 12 és 17 vk-versenyt nyert, idén is esélye van valami hasonlóra.

Nézzük meg Shiffrin párját ritkító pályafutásának legemlékezetesebb versenyeit élete első vk-győzelmétől, amit 2012-ben aratott egy éjszakai szlalomban, a svédországi Aréban egészen a mostani, 83. diadalig:

Még egy apró megjegyzés a kronplatzi versenyhez: a pár napja a tiroli Sankt Antonban junior-világbajnokságot nyerő 16 éves albán Lara Colturi a 14. helyen végzett a felnőttek között, ezzel harmadszor lett vk-pontszerző, és élete legjobb eredményét érte el. Hihetetlen, de igaz: időarányosan jobban áll Shiffrinnél!

(Borítókép: Mikaela Shiffrin 2023. január 24-én. Fotó:  Alain Grosclaude / Agence Zoom / Getty Images)

Rovatok