Index Vakbarát Hírportál

Sebestyén Júlia bátran áll a fegyelmi elé, szerinte ki fog derülni az igazság

2023. május 5., péntek 18:45 | tizenkét hónapja frissítve

Regőczy Krisztina és Sallay András világbajnoki címe, 1980 óta nem írtak ennyit a magyar műkorcsolyasportról, mint mostanság, de nem biztos, hogy ennek örülnek az érintettek. Azok után, hogy az MOKSZ elnöksége csütörtökön megszüntette Gurgen Vardanjan műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását, majd pedig fegyelmi eljárást kezdeményezett Gór-Sebestyén Júlia, az általa vezetett Sebestyén Korcsolya SE főnöke ellen, az egyik kárvallott versenyző pedig részletesen beszélt az Indexnek sérelmeiről. Most pedig maga Sebestyén Júlia is megszólalt.

Az Index birtokába jutott egy levél, amely szerint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség fegyelmi eljárást indított Gór-Sebestyén Júlia edzővel szemben, miután szülők egy csoportja szerint az Európa-bajnok lelkileg és fizikailag is bántalmazta a gyermekeiket. Az egyik állítólagosan bántalmazott korcsolyázó, Berei Mózes József beszámolt lapunknak az edzővel és a sportigazgatóval kapcsolatos személyes tapasztalatairól.

A 19 éves fiatalember – szavai szerint – Gurgen Vardanjan lelki terrorja miatt távozott külföldre, továbbá azért, mert Sebestyén megfélemlítette, bár fizikailag nem bántalmazta. Viszont sosem hallgatott meg senkit, semmilyen kérés vagy sérelem nem érdekelte, és Vardanjantól sem védte meg őket soha.  Most viszont, hogy Vardanjan távozott, Sebestyén ellen pedig fegyelmi eljárás indult, Berei állítása szerint egy újabb ajtó nyílt ki számára Magyarországon. 

Rágalomhadjárat és lejárató kampány?

A 41 éves Sebestyén Júlia, a 2004-es Európa-bajnokság győztese készséggel állt az Index rendelkezésére.

„Végre reagálhatok az ellenem indított rágalomhadjáratra, lejárató kampányra, lehetőséget kapok, hogy tisztázzam az igazságot” – mondta, majd az első felvetésünkre, hogy miért mérgesedett el a viszony közte és Berei Mózes József között, így felelt:

Mert az orosz származású Vlaszenko Alekszander, aki két éve jelentkezett nálam, és kérte a segítségemet a felkészüléséhez, jobbnak bizonyult nála a válogatókon, és nem Pepe jutott ki a világversenyekre. Más kérdés, hogy végül Alekszander sem indulhatott sérülés miatt, így aztán magyar versenyző nem szerepelt a vb-n a férfiaknál.

Kérdésemre, hogy ha egyszer Vlaszenko megsérült, miért nem indulhatott helyette Berei, Sebestyén azt a választ adta, hogy azért, mert nem teljesítette a technikai minimumot...

A magyar műkorcsolyasport kapcsán a közvéleményt hetek, de inkább hónapok óta leginkább foglalkoztató kérdésben kíváncsiak voltunk Sebestyén véleményére is: ő vajon helyesnek tartja-e, hogy szinte kizárólag orosz származású versenyzők képviselik a magyar színeket a világversenyeken? A válasz szóról szóra így hangzott:

Nem gondolom, hogy ez a legjobb módszer. De ebben nincs szerepem.

A továbbiakban Sebestyén bizonygatta, hogy neki a versenyzők egészsége mindennél fontosabb, lázasan, betegen soha, senkit nem kényszerített arra, hogy elinduljon a versenyen. Állítása szerint minden esetben a szülővel és az adott versenyzővel egyeztetett döntés született.

„Akik ismernek, azok előtt nem kell magyarázkodnom. Mindig is a kitartó, kemény munkában bíztam. Nem véletlen, hogy a 6-10 éves korosztályokban is az én versenyzőim a legjobbak idehaza. Azokkal a gyanúsítgatásokkal pedig, hogy az én versenyzőimet rendszeresen felpontozzák, az ellenfeleiknek pedig indokolatlanul alacsony pontszámokat adnak, nem tudok mit kezdeni.

Az ellene indított fegyelmi eljárásnak áll elébe, mert úgy véli, ez majd kideríti az igazságot.

 És, ha kiderül az igazság, abból ő csak jól jöhet ki – állítja.

Valaki berúgta az ajtót...

No, de ott van még az ügy Galambos Ritával, a rivális Jégördög SE edzőnőjével. Galambos szerint folyamatosan felpontozzák Sebestyén versenyzőit, az övéket pedig lepontozzák, továbbá a közelmúltban gyanús, verőlegény külsejű alakok vegzálták őket a Vasas káposztásmegyeri jégcsarnokában, amitől a gyerekkorú versenyzők megijedtek, ezért Galambos a rendőrségen feljelentést is tett. 

Sebestyén állítása szerint Galambos az elmúlt hetekben folyamatosan sértegette és inzultálta az SKSE-hez, vagyis Sebestyén klubjához tartozó gyerekeket és azok szüleit. Azon a bizonyos reggelen is ez történt az edzőnő szerint. Semmiféle vegzálás nem történt – állítja Sebestyén –, nem voltak ott verőlegények, csak néhány szülő, akik elkísérték gyerekeiket az edzésre, pontosan Galambos agresszív fellépése miatt.

Azt azért megkérdeztem, hogy a tanítványai szülei között vannak-e feltűnően erős testalkatú emberek, akik az egyik jól ismert biztonsági cégnél dolgoznak. Az ezt firtató kérdésre Sebestyén nem adott egyértelmű választ.

Azt viszont nagyon is határozottan hangsúlyozta, hogy ez alkalommal úgyszólván tettlegességig fajult Galambos kirohanása. Elmondása szerint Sebestyén bemenekült a mosdóba Galambos elől, aki rá akarta törni az ajtót, majd korcsolyájával belerúgott az ajtóba, az ott tartózkodó szülők szerint.

Így áll tehát jelen pillanatban a sajnálatos és szomorú ügy. Tanúk mindkét oldalon: az egyiken a Sebestyén klubjában korcsolyázó fiatalok szülei, a másikon Galambos tanítványainak rokonai. Természetesen mindketten egymással szöges ellentétben álló tanúvallomásokat tesznek. 

Fegyelmi bizottság legyen a talpán, amely igazságot tud tenni. 

Sebestyén úgy fogalmazott, hogy ő minden segítséget, információt megad a szövetség által indított vizsgálathoz, hogy visszatérhessenek a nyugodt napi munkához. Ami viszont tényszerű, az az, hogy a szövetség elővigyázatosságból a két klub számára a  jégpálya használatát a két tagszervezet számára felfüggesztette a Vasas káposztásmegyeri csarnokában, és jelenleg senki sem tud edzeni. Sem a szintén fegyelmi tárgyalásra a szövetségbe berendelt Galambos Rita tanítványai, sem pedig ellenlábasa, Sebestyén Júlia növendékei.

Rovatok