Index Vakbarát Hírportál

Az utóbbi idők egyik leghalálosabb éve lehet 2023

2023. május 23., kedd 11:01

A Mount Everest 2023-as hegymászószezonja az elmúlt napokban kaotikussá vált, miután több halálesetről, eltűnt hegymászókról és magaslati mentésekről érkezett jelentés.

Becslések szerint 500 ember érte el a csúcsot az elmúlt héten, kihasználva a hosszan tartó nyugodt időjárást és a tiszta eget. A csúcsra igyekvés közepette májusig tíz hegymászó halt meg, így 2023 az utóbbi idők leghalálosabb évei közé tartozik, és a szezonnak még nincs is vége – írja az Outside.

Május 22-ig összesen négy serpa és hat külföldi hegymászó halt meg a Mount Everesten. Április 12-én három serpát temetett maga alá egy leomló jégtorony, míg a további hét halálos áldozat mindegyike betegség, kihűlés vagy kimerültség miatt halt meg. A portál beszámolója szerint a halálos áldozatok száma az elkövetkezendő napokban tovább emelkedhet.

A The Himalayan Database (Himalájai adatbázis) nevű nyilvántartó honlapról és más beszámolókból származó adatok szerint a Mount Everesten 1922 és 2022 között évente átlagosan körülbelül öt hegymászó hal meg. Az 1993 és 2022 közötti 30 éves átlag 6,2 haláleset. A 2023-as szezon tehát már ennek a kétszereséhez közelít.

Az Everest leghalálosabb hegymászószezonja 2014-ben volt, amikor 16 hegymászó vesztette életét, míg a második leghalálosabb évben, 1996-ban 15-en haltak meg a csúcsra igyekvés közben.

Mint megírtuk, a Mount Everest csúcsa felé halad Suhajda Szilárd magyar hegymászó is. Amennyiben sikerrel jár, ő lehet az első magyar állampolgár, akinek tiszta mászással sikerül meghódítania a csúcsot.

Rovatok