Index Vakbarát Hírportál

Szvoboda Bence nagymamája: Nem érdemelte meg ezt a tragédiát

2023. június 16., péntek 16:06

Szvoboda Bence tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző szerdán halt meg, miután súlyos sérülést szenvedett egy csehországi motokrosszbajnokságon. Bence nagymamája zokogva mesélt unokájáról.

Mint ismert, harmincegy éves korában meghalt Szvoboda Bence tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző, aki Csehországban szenvedett súlyos fejsérülést. Az esést édesapja is végignézte, édesanyja azonnal Prágába utazott.

Bence nagymamája, Irénke zokogva számolt be a Ripostnak arról, hogy ő otthonában, szerda délután értesült a történtekről.

Az unokám nagyon jó gyerek volt. Nem ivott, nem kötekedett, nem házsártoskodott. Nem érdemelte meg ezt a tragédiát! Ha valaki, én igazán jól ismertem, hiszen én pelenkáztam, és később is sok időt töltöttünk együtt. Rajongott a nagyapjáért.

Azt is elmesélte, hogy Bence 4-5 évesen kapta az első kismotorját, és 9 évesen már versenyzett. Azóta többször balesetet szenvedett, és volt, hogy szinte mindegyik csontját eltörte. Egyszer helikopter szállította kórházba. A nagymama elárulta, hogy utoljára egy hónappal ezelőtt, születésnapján beszélt Bencével. A népszerű versenyzőnek nem született gyermeke. A családtervezésen már gondolkodott, ám

egy hónappal ezelőtt szakított a barátnőjével, akivel 10 évig alkottak egy párt. 

A családban nem ez volt az első tragédia: Irénke fia 27 évesen halt meg, ő tízszeres magyar ralikrosszbajnok volt. 

Nagy Norbert, Szvoboda csapatának kommunikációs vezetője is nyilatkozott a lapnak. „Bence életének csaknem a felét végigkísértem. Borzasztó felfogni, hogy pont a sportág legeredményesebb versenyzőjét érte egy ennyire végzetes baleset. Rendkívül felkészült volt mind fizikailag, mind mentálisan. Mindig jobb és jobb akart lenni, az a cél vezette, hogy hozza a sikereket Magyarországnak.”

Arra kérdésre, hogy ez a sportág mennyire veszélyes, Nagy Norbert azt felelte, hogy minden viszonyítás kérdése, hiszen a labdarúgásnál lényegesen veszélyesebb, ám a motorsportok között kevésbé. A motokrossz inkább ügyességet igényel, mint gyorsaságot – fejtette ki.

Rovatok