Index Vakbarát Hírportál

Pluszoxigén és segítség nélkül indul csúcstámadásra egy magyar hegymászó a Himaláján

2023. június 27., kedd 12:50

Varga Csaba nagyváradi hegymászó a hét második felében indulhat a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat meghódítására – derül ki a Hazajáró Facebook-bejegyzéséből.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra. 

Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót, és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

A hegymászó jelenleg az alaptáborban pihen, derül ki a Hazajáró Facebook-bejegyzéséből, amihez képeket is csatoltak.

Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást

Nemrégiben Suhajda Szilárd próbált meg mindenféle segítség nélkül meghódítani egyet a világ legmagasabb hegycsúcsai közül, egészen konkrétan a legmagasabbnak számító Mount Everestet.

Ő  március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található.

Indulása után mintegy két hónapon át szoktatta a szervezetét a körülményekhez és a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

A csúcstámadásra május 24-én indult el, de hiába remélte, hogy 3-4 órán belül eléri a 8848 méteres pontot, végül ez nem sikerült neki, és életét veszítette.

Rovatok