Index Vakbarát Hírportál

Megkezdte a csúcstámadást Varga Csaba a Himaláján

2023. július 1., szombat 20:46

Két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, helyi idő szerint hajnali 5 órakor – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül – Varga Csaba az alaptáborból nekivágott a Nanga Parbat 8125 méter magas hegycsúcsának.

Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Mint megírtuk, a hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót, és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

A Hazajáró Facebook-oldal bejegyzése szerint Varga Csaba szombat este megkezdte pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül a csúcstámadást.

Mint írták, a hegymászó a Kinshofer-fal kimászása után helyi idő szerint június 29-én 13 órakor érte el a 6050 méteren lévő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Június 30-án reggel 7:30-kor továbbindult, és elég viszontagságos időjárási körülmények között, egy igen hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 6750 méteren lévő 3-as tábort.

A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. 

Varga Csaba a 3-as táborból magyar idő szerint szombat este fél 8 körül indította el a csúcstámadást. A Hazajáró folyamatos kapcsolatban van a nagyváradi hegymászóval. Azt írták, hogy a csúcsmászásról előreláthatóan vasárnap délelőtt lesz érdemi információjuk.

Rovatok