Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a csúcstámadást, és már az alaptáborba is leért Varga Csaba

2023. július 3., hétfő 16:14 | aznap frissítve

Vasárnap érkezett a hír, miszerint Varga Csaba felért a világ egyik legmagasabb csúcsára, a Nanga Parbatra. Ezután egy ideig nem lehetett hallani felőle, de most kiderült, hogy sikerült leereszkednie is a csúcsról, és jól van. Sőt, utóbb kiderült, hogy már az alaptábort is elérte.

A nagyváradi hegymászó magyar idő szerint vasárnap délben ért fel a 8126 méter magasan lévő Nanga Parbat csúcsára. Ezt követően megkezdte az ereszkedést a 6750 méteren lévő 3-as tábor felé.

Ezután egy ideig nem érkezett hír a hollétéről, hétfő délelőtt azonban a Világgazdaság értesült arról, hogy

Varga Csaba jól van, folytatja az ereszkedést, és hamarosan elérheti a több ezer méterrel alacsonyabban lévő alaptábort is. 

A lapnak a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke, Wehner Géza beszélt erről, aki egyike annak a néhány személynek, akik kapcsolatban állnak Varga Csabával. „Csaba tök jól van, erőtől duzzadva ereszkedik az alaptáborba” – mondta. 

Kitért arra is, a Nanga Parbat csúcsán akkora volt a szél, hogy a hegymászó nem is tudott bejelentkezni a csapatánál, de ettől függetlenül egy filmmel dokumentálta, hogy elérte a csúcsot. Ezután elindult lefelé, és a visszaúton már kapcsolatba tudott lépni a feleségével, akinek elmondta, hogy sikeresen felért és jól van.  Ezután hétfő hajnalig nem adott hírt magáról, akkor viszont ismét sikerült kapcsolatba lépnie a feleségével és az MTVA Hazajáró című műsorának stábjával. 

Nem egyedül ment, jó döntéseket hozott

Varga Csabának sikerült pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélkül sikerült elérnie a csúcsot. A 41 éves sportember több mint 24 óráig mászott 7 ezer méteres szint fölött,

ennek egy részét a halálzónában töltve.

Érdekesség, hogy a csúcstámadást közvetlenül a 6750 méteren lévő 3-as táborból indította el, nem a 7200 méteren lévő 4-es tábortól. Hogy miért, arról eltérő értelmezések láttak napvilágot: bizonyos szakmai körök szerint eleve ki se építették a 4-es tábort, Wehner Géza viszont arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy Varga Csaba a rossz idő miatt nem iktatta közbe azt a helyszínt.

A magyar hegymászó nem egyedül mászott, két lengyel társával indult meg a csúcsra, akikkel korábban összebarátkozott. Rajtuk kívül mások is voltak, akik ugyanakkor indították a csúcstámadást, köztük többen oxigénpalack nélkül.

Varga Csaba egyik lengyel társa időközben visszafordult, mivel egy lezuhanó kő eltalálta. A másik lengyel hegymászóval viszont fent volt a csúcson. Közösen kezdték meg az ereszkedést, valamikor vasárnap este érték el a 4-es tábort. Ott már éjszakázott egy teljesen kimerült csoport és a lengyel mászó is úgy döntött, hogy 7200 méteren tölti az éjszakát. Varga Csaba azonban folytatta az utat a 3-as táborba, és már az éjszakát már ott, 6750 méteren töltötte.

Wehner Géza szerint a hegymászó most a 4200 méteren lévő alaptáborba ereszkedik, és kora délután akár már oda is érhetett. Mint mondta, a Nanga Parbat érdekessége, hogy az alaptábor alatti rész kifejezetten nehéz, technikás.

„De Csaba nagyon profi, ezt a részt már kétszer is megcsinálta az akklimatizációs körei alatt” – mondta a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke. Frissítés: a Hazajáró rendezője, Moys Zoltán utóbb azt közölte az Index-szel, hogy Wehner Géza a fenti nyilatkozatában valójában az alaptábor fölött, az 1-es és 2-es tábor közötti részre utalhatott nehéz terepként. 

Leért az alaptáborba, sikeres az expedíció

Cikkünk megjelenése után a Hazajáró Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy Varga Csaba valóban elérte az alaptábort.

Ma este helyi idő szerint 20.30-kor leérkezett az alaptárborba Varga Csaba, ezzel sikeresen lezárult a Nanga Parbat 2023 – MKE 150 expedíció

– írták, hozzátéve: „Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett”.

„Ez a siker az egész magyar nemzet sikere. Büszkék vagyunk Csabára, hogy «kitűzte« a magyar zászlót a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára, bebizonyítva, hogy hittel, akarattal és kitartással a legnehezebb célokat is el lehet érni [...]  Csaba a ma élő, legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Ezzel a sikerrel már hat nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül –  írták a bejegyzésben. 

Varga Csaba előtt idén májusban Suhajda Szilárd hegymászó a Mount Everestet kísérelte meghódítani oxigénpalack és serpák nélkül, de az a csúcstámadás tragédiába torkollott.

Rovatok