Index Vakbarát Hírportál

Lélegzetelállító videóval üzent a Himalája egyik legmagasabb csúcsáról Varga Csaba

2023. július 4., kedd 17:16

Varga Csaba pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül hódította meg a Nanga Parbatot, ezt követően pedig komplikációk nélkül ereszkedett le az alaptáborba. A csúcs meghódításról egy elképesztően látványos felvétel látott napvilágot, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy mit üzent a nagyváradi hegymászó a magyaroknak.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó magyar idő szerint vasárnap délben ért fel a Himalája egyik legnagyobb csúcsára, a 8126 méter magasan lévő Nanga Parbatra. Ezt követően sikeresen, komplikáció nélkül ereszkedett le az alaptáborba.

Vargának pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélkül sikerült elérnie a csúcsot. A 41 éves sportember több mint 24 óráig mászott 7 ezer méteres szint fölött.  A csúcstámadást közvetlenül a 6750 méteren lévő 3-as táborból indította el, nem a 7200 méteren lévő 4-es tábortól.

A Hazajáró most egy olyan felvételt tett közzé, amelyen az látható, ahogyan a hegymászó már a sikeres csúcstámadás után üzen a magyarságnak. 

Hajrá Erdély! Hajrá Partium! Hajrá Székelyföld! Hajrá Felvidék, Anyaország, Délvidék, Kárpátalja, Őrvidék! Kitartást, sziasztok

– üzente magyar zászlóval a kezében Varga Csaba, aki azóta már elért az alaptábort. Elmondása szerint nagyon nehéz volt a csúcs elérése. A hegymászó ezek után több zászlót is próbált felmutatni, de a nagy szél miatt nem mindegyik látszott jól. Utolsóként egy magyar zászlót lebegtetett a szél, amelyen a Nagyvárad felirat volt olvasható.

Ez a siker az egész magyar nemzet sikere. Büszkék vagyunk Csabára, hogy »kitűzte« a magyar zászlót a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára, bebizonyítva, hogy hittel, akarattal és kitartással a legnehezebb célokat is el lehet érni [...] Csaba a ma élő, legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Ezzel a sikerrel már hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül

– írta ekkor bejegyzésben a Hazajáró.

Varga Csaba előtt idén májusban Suhajda Szilárd hegymászó a Mount Everestet kísérelte meghódítani oxigénpalack és serpák nélkül, de az a csúcstámadás tragédiába torkollott.

Rovatok