Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna engedett Oroszországnak, de azonnal hatalmas felháborodás lett belőle

2023. július 27., csütörtök 19:25

Ukrajna feloldotta sportolói számára a tilalmat, amely szerint eddig nem versenyezhettek orosz és belorusz sportolók ellen nemzetközi versenyeken – mindaddig, amíg Moszkva és Minszk semleges színekben indul.

A korlátozást ugyan részben feloldotta Ukrajna, de a tilalom továbbra is érvényben van abban az esetben, ha az ukránok olyan orosz vagy belorusz ellenféllel találják magukat szemben, akik saját országuk színeiben versenyeznek, nyilvánosan használják hazájuk nemzeti szimbólumait, vagy bármilyen nyilvános nyilatkozatban támogatják az orosz vagy a belorusz rezsimet. 

Ezekben az esetekben az ukrán sportolóknak az azonnali visszalépést javasolják.

Az ukrán sportminisztérium szerdán tette közzé rendeletét. Az oroszok és a beloruszok elleni versenyzési tilalom enyhítése pontosan egy évvel a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepségének időpontja előtt született. A minap számoltunk be róla, hogy a párizsi olimpia szervezői hivatalosan is megtiltják Oroszország és Belarusz részvételét az ötkarikás játékokon.

Nagy volt az öröm Ukrajnában

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már két héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem küld meghívót az orosz és belorusz olimpiai bizottságoknak, de végleges döntés szerdán született. Az továbbra is kérdéses, hogy az orosz és belorusz sportolók önálló sportolóként, semleges színekben szerepelhetnek-e majd.

Az ukrán sportolók kitörő örömmel fogadták a hírt. A Politicónak nyilatkozó Szerhij Bezuhlij, az ukrán kajak-kenu válogatott kapitánya azt mondta, 

egy sportoló karrierje ott ér véget, ha nem versenyezhet.

Kitért rá, nagy öröm számukra, hogy sportolóik lehetőséget kapnak arra, hogy megmérettessenek, és legyőzhessék az orosz és a belorusz versenyzőket a nemzetközi sporteseményeken.

Nem kellett sokat várni az első botrányra

Alig egy nappal azután, hogy a kijevi sportminisztérium feloldotta a tilalmat, az ukrán vívó és olimpiai bajnok Olga Harlan benevezett egy versenyre, és legyőzte orosz riválisát, Anna Szmirnovát. A szabályok szerint a két versenyző a mérkőzés végén kezet fogott volna egymással, de az ukrán sportoló csak kardját nyújtotta, hogy azt csapják össze. 

Harlan elhagyta az arénát, míg Smirnova csaknem 50 percig maradt, követelve a szervezőktől az ukrán vívó kizárását „tiszteletlenség miatt”. A szervezők először nem adtak helyt az orosz versenyző panaszának, később mégis kizárták Harlant, így bolgár ellenfele játék nélkül jutott tovább.

Putyin állítólagos szeretője sem elégedett

A témában Vlagyimir Putyin állítólagos szeretője, Alina Kabajeva is felszólalt. Az olimpiai aranyérmes ritmikus gimnasztikázó üdvözli, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség lehetővé teszi az orosz sportolók versenyzését, de ennyivel nem elégedett. Szerinte elfogadhatatlan egyes országok monopóliuma a nemzetközi sportszervezetek felett, és úgy véli, a sportba nem kéne belevonni a politikát. 

A sportba való politikai beavatkozás tönkreteszi azt. Ezzel párhuzamosan létre kell hozni egy nemzetközi sportrendszert, amely mentes lenne a politikától

– fogalmazott Kabaljeva.

Az Index csütörtökön is figyelemmel kíséri a háború történéseit, a legfontosabb hírekről pedig percről percre frissülő cikkben számolunk be, amit ide kattintva tud elolvasni.

(Borítókép:  Az orosz Anna Szmirnova az ukrán Olga Harlan ellen vívott asszója után a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyében 2023. július 27-én.  Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok