Index Vakbarát Hírportál

Újabb sportágat és eseményt vett magának a szaúdi alap

2023. szeptember 2., szombat 11:50

Újabb sportágban és ahhoz kapcsolódóan újabb sporteseményekben szerzett magának részesedést a szaúdi állami befektetési alap (PIF) birtokában lévő SRJ Sports Investments, amely kisebbségi tulajdonos lett a vegyes harcművészetek egyik újszerű, öt éve alapított kezdeményezésében, a Professional Fighters League-ben (PFL).

A helyszíni látogatottsággal, még inkább a fizetős direkt szolgáltatás (pay-per-view) bevonásával ugyancsak kellő gazdasági potenciállal rendelkező küzdősportos vonalon a megállapodás részeként 2024-ben indul egy új, regionális liga – a Super Fight premierjét 2024 első negyedévére tervezik –, és a szaúdin túl támogatják a további terjeszkedését is a Közel-Keleten. A mostani hírekben kifejtették: 2026-ig hat regionális bajnokság beindítása szerepel a terveik között, továbbá egy MMA Bajnokok Ligája.

Sajtóhírek szerint a kevert harcművészetek (MMA) egyik sztárja, a kameruni–francia Francis Ngannou, az UFC korábbi nehézsúlyú bajnoka, valamint a youtuberből lett ketrecharcos, Jake Paul is látható lesz majd jövőre a PFL gáláin.

A PFL Europe az év elején indult, a PFL MENA (Middle East and North Africa – Közel-Kelet és Észak-Afrika) pedig 2024 második negyedévében rajtol, „négy eseményből álló formációval”.

Donn Davis, a PFL alapítója és elnöke kifejtette: céljuk, hogy az MMA-ban világszinten is tényezővé váljanak egyedi versenyformátumukkal. Peter Murray, a PFL vezetője hozzátette: terveik szerint a legnagyobb harcosokat, az MMA sztárjait tudják megnyerni, így világszinten számíthatnak érdeklődésre, globálisan tudnak terjeszkedni, az egyre népszerűbb küzdősportágat minden régióba eljuttatni.

A Sportico beszámolója alapján, amit az ESPN forrásai is megerősítettek:

az SRJ részéről az üzletben több mint 100 millió dolláros invesztícióról van szó.

Az ESPN egyik bennfentes forrása úgy nyilatkozott: a befektetők számítása szerint tulajdonjoguk a jövőben „sokkal többet érhet” annál, mint amennyit ezúttal befektettek.

Golf, futball, tenisz, kerékpár – minden héten új sportág kerül a zsákba

A PIF elképesztő összegeket költ sportra az utóbbi időszakban. Év elején sajtóhírek szerint még 20 milliárd dollárt ajánlottak a Formula–1 amerikai tulajdonosainak a száguldó cirkuszért, a Liberty azonban úgy is nemet tudott mondani, hogy 2017-ben ennek a negyedéért jutott hozzá az F1-es jogokhoz.

A PIF – amely a Newcastle United Premier League-klubban is tulajdonosi jogokkal bír – nem esett kétségbe, nem jött zavarba. Ehelyett inkább egy „kicsit” emelt a téten, és 20 milliárd eurót adott a labdarúgóliga élcsapatainak (al-Ahli, al-Hilal, al-Ittihad, al-Nasszr), hogy elsősorban európai klubokban szereplő, jegyzett játékosokkal erősítsék meg a keretüket. Így emeljék a liga színvonalát, elismertségét és értékét.

A szaúdiak nyáron nem vakációzni mentek, máshol költötték a pénzüket, és vásárolták be magukat további olyan sportágakba, amelyek a szakmai rész mellett gazdaságilag is értékelhető, látható teljesítményt képesek produkálni világviszonylatban.

Június végén a szaúdi kézben lévő LIV Golf Liga és a PGA Tour golfversenysorozat között született meg az egyezség, amely értelmében a két versenysorozat kereskedelmi tevékenységeinek összevonását tervezik.

Meghatározó mérföldkő ez a golf történetében,

mivel nyilvánvalóan semmiféle köze nem volt a sportághoz korábban az araboknak, viszont a PIF által létrehozott és birtokolt versenysorozat elérte, hogy partnerséget kössön a golf legnívósabb szervezetével. Az akkori hírek szerint a korábbi világelső Dustin Johnson 150 millió dollárt kapott azért, hogy a szaúdiak sorozatának versenyein induljon el.

A július, majd az augusztus a labdarúgók tömeges átigazolásáról szólt – Cristiano Ronaldo év eleji érkezését követően több tucat futballistával együtt befutott egyebek között Karim Benzema és Neymar is –, majd egy héttel ezelőtt azt jelentették be, hogy az idei évtől 2027-ig Szaúd-Arábiában rendezik meg a férfi U21-es tenisz-világbajnokságot, amelynek 1,4 millió dolláros összdíjazása 2 millióra emelkedik...

Szaúd-Arábia figyelme korábban még nem fordult a kevert harcművészetek felé, bár a közelmúltban a küzdősportokat illetően azért már szerepet vállalt néhány nagyobb bokszgálán, valamint pankrációs eseményen (WWE). A futball, a golf, a Formula–1 és a tenisz mellett a szaúdiak agresszíven fektettek be még a kerékpározásba is.

Rovatok