Index Vakbarát Hírportál

Fontos változások jönnek, beleáll a jegyüzérekbe az MLSZ

2023. szeptember 25., hétfő 20:14

Megújul az MLSZ Szurkolói Klubja, az új rendszerben a ténylegesen mérkőzésre járó legaktívabb szurkolók kapnak majd elővásárlási lehetőséget, valamint a szövetség erősíti a jegyértékesítéssel és névátírással kapcsolatos biztonságot, átláthatóságot és tisztességes piaci magatartást – értesült az Index. Fontos tudni azt is, hogy a jegyek felhasználására vonatkozó szabályok megszegése hatósági eljárást vonhat maga után.

Ahogy arról az Index már beszámolt, önjelölt jegyüzérek nyerészkednek a magyar válogatott népszerűségén: sokan azzal a céllal vásároltak belépőket az októberi, Szerbia elleni Európa-bajnoki selejtezőre, a kvalifikációs csoport rangadójára, hogy többszörös áron adjanak túl rajtuk. Szabados Gábor sportközgazdász úgy fogalmazott lapunknak, hogy ennél jobban semmi sem mutatja a magyar válogatott piacképessé válását. Meglátása szerint ha lesz, aki megveszi a vagyonokért másodlagos piacra dobott jegyeket, gazdaságilag racionális lépésről beszélünk.

Elítélik a tisztességtelen haszonszerzést

Szerkesztőségünk megkeresésére reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is.

Az MLSZ sajnálatát fejezi ki azon szurkolóknak, akik nem tudtak jegyet vásárolni a válogatott soron következő mérkőzésére, és mélységesen elítéli azokat, akik tisztességtelen haszonszerzésre használják fel a felfokozott érdeklődést.

 – közölték lapunkkal a szövetség kommunikációs osztályán.

Emlékeztettek: valamennyi értékesített jegy névre szóló, azokat átírni szabályosan csak a jegyértékesítési szabályokban foglaltak betartásával lehet. A labdarúgó-szövetség jegyértékesítési és névátírási szabályait betartó vásárlók biztonságosan tudnak hozzájutni a belépőkhöz.

Az MLSZ kizárólag a hivatalos jegyértékesítési partnerétől vásárolt jegyekért és a náluk átírt jegyekért vállal garanciát.

Ugyanakkor nem javasolják a szurkolóknak, hogy bármilyen, a hivatalos értékesítési csatornától eltérő forrásból vásároljanak jegyet, mert ez növeli a visszaélések, csalások kockázatát. A tapasztalatok szerint az eladásra kínált jegyek többsége érvénytelen, hamisított, illetve érvényes tikettek sokszorosítása.

Tisztában kell lenni a veszélyekkel

Azok, akik privát csatornákon keresztül jutnak belépőhöz, kiteszik magukat annak a kockázatnak, hogy hamisított, érvénytelen jegyet vásárolnak, és nem tudnak belépni a stadionba. Az ilyen jeggyel üzletelő eladók és a belépőket megvásárlók egyaránt felelősek a jelenség létezéséért. A felhasználásra vonatkozó szabályok megszegése (hamis jegy, több személy számára értékesített egyazon jegy stb.) hatósági eljárást vonhat maga után. Ha az MLSZ be tudta/tudja azonosítani az elkövetőt, minden esetben feljelentést tett, és a jövőben is tesz majd.

Az MLSZ Szurkolói Klubja a közeljövőben megújul: az új rendszerben a ténylegesen mérkőzésre járó legaktívabb szurkolók kapnak majd elővásárlási lehetőséget, valamint erősítjük a jegyértékesítéssel és névátírással kapcsolatos biztonságot, átláthatóságot és tisztességes piaci magatartást

– bocsátotta előre a Csányi Sándor által vezetett szervezet. Hangsúlyozták, a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a szövetség hatékonyan felléphessen a tisztességes szurkolók érdekeit sértő jelenséggel szemben, ezért az MLSZ jogszabály-módosítást kezdeményez annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen védekezni a jegyüzérekkel szemben.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok