Index Vakbarát Hírportál

Király Gábor jól felkészült litvánokat és jól reagáló magyarokat látott

2023. október 18., szerda 11:00

Király Gábor 108-szoros magyar válogatott labdarúgó az „utódok” kedd esti, kaunasi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén jól felkészült litván házigazdákat, valamint az erre és az eredményre összességében jól reagáló vendégcsapatot látott. A 2–2-es döntetlennel végződött összecsapás egészen biztosan beszédtémát szolgáltat majd csütörtökön, amikor a szombathelyiek legendája a Sport Forum Hungary rendezvény talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadásának egyik vendégeként pódiumra lép a Puskás Arénában.

Király Gábor az Indexnek elmondta: a keddi mérkőzésen nem lepte meg a FIFA-világranglistán 143. helyen álló litván csapat teljesítménye, és „fontos, értékes pontnak” tartja a csoportelső magyarok által kétgólos hátrányból megszerzett egy pontot.

„Már közvetlen a kezdés után, majd az egész első félidőben jól látszódott, hogy a litvánok bizony nagyon alaposan felkészültek a magyar válogatottból, amelytől júniusban, Budapesten 2–0-ra kikaptak. Rendkívül megnehezítették a dolgunkat, különösen azzal, hogy kétgólos előnybe kerültek. Szerencsére még időben és jól reagáltunk, és sikerült visszahoznunk magunkat a mérkőzésbe, megcsípni egy pontot, amit így utólag értékelve a látottakat ugyanolyan fontos, értékes pontnak tartok, mint – mondjuk – a Montenegróban elért döntetlenért járót. Talán mindenki tisztában van vele, így közhelynek is mondható, de tényleg így van, borzasztóan nehéz olyan rivális ellen futballozni és eredményt elérni, amikor te számítasz favoritnak, és a kötelezően várt győzelmet kellene hoznod, a papírformafölényedet igazolnod.”

Király Gábornak csütörtökön Budapesten lesz jelenése, a Puskás Arénában a Sport Forum Hungary 2023 egyik előadója lesz a mintegy száz közül, amelynek negyven százaléka angolul prezentál, tekintve, hogy külföldről, elsősorban a V4-es társországokból érkezik, de nemzetként egyebek mellett a svéd, a finn, a dán is képviselteti magát.

Tavaly az első ilyen rendezvény legnagyobb sikerét az a pódiumbeszélgetés szolgáltatta, amelyen Dárdai Pál, Sztanyiszlav Csercseszov és Varga Sándor kötetlen hangvételű, a sportágon, a szakmán is túlmutató, szinte már sztorizgatós beszélgetést folytatott.

Király – az előzetesen tervezetthez képest némi módosítást követően – olyan (kor)társakat kap maga mellé, mint Hajnal Tamás vagy éppen Dzsudzsák Balázs, akik kivétel nélkül generációjuk kiválóságainak számítottak, illetve utóbbi még mindig aktív pályafutását tekintve számít mind a mai napig, és sok évet futballoztak külföldön, ráadásul légiósként is sikerült emlékezeteset alkotniuk.

A SPORT FORUM HUNGARY OKTÓBER 19-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN 9 ÓRAKOR KEZDŐDIK, AZ ELŐADÁSOK, KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK PÁRHUZAMOSAN HÁROM TEREMBEN ZAJLANAK, EGÉSZEN 18.30 ÓRÁIG, DE MAGA AZ ESEMÉNY EZZEL MÉG NEM ÉR vÉgET.

(További részleteket és információkat a rendezvény honlapján, a sportforumhungary.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.)

Rendszeresen járok konferenciákra, előadásokra, a felső cégvezetőktől kezdve az iskolákig bezárólag sok helyre hívnak. Általában kapok egy konkrét témát, hogy mire építsem fel a gondolatmenetemet, amire így előzetesen jól fel kell készüljek, de természetesen mindig van interaktív része is egy ilyen eseménynek, ahol átmegyünk kérdezz-felelekbe. A legérdekesebb számomra ezekben mindig az, hogy téma lehet kétszer ugyanaz, az előadás viszont soha, mert az mindig más. Tekintve, hogy más a közeg, amely körülvesz, nekem mindig ahhoz kell alkalmazkodnom elsősorban. De éppen ezt szeretem benne a legjobban, mert ezekből így én is mindig tanulok.

Király Gábor számára saját bevallása szerint nagyon fontos a tanulás, hogy profi labdarúgó évei után is fejlődjön, az élet más, de a sporthoz és a futballhoz azért erősen kötődő területén is kellő tudással vértezze fel magát.

Ennek érdekében végzett el akadémia-, sportigazgató-tanfolyamot, de hiába a már vezetőként is megszerzett tapasztalat saját sportegyesületében – nem is beszélve a díszkirakatba illő játékoskarrier során átéltekről –, még mindig nem érzi teljesen késznek magát a feladatokra, kihívásokra, úgy véli, még mindig bőven akad tanulnivalója.

„A Sport Forum például egy újabb remek lehetőség számomra a fejlődésre. Több előadásra hallgatóként fogok beülni, sok dolog érdekel, különösen a gazdasági vonatkozásokat illetően, valamint lesz két pódiumbeszélgetés. Tizennyolc évet éltem és futballoztam külföldön, nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem, hiszen a Bundesligában és a Premier League-ben nemcsak a szakmai, hanem gazdasági részekre is volt rálátásom.”

„És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy pár napot, vagy akár egy-két hetet külföldön eltölteni, ott turistáskodni, vakációzni messze nem ugyanaz, mint hosszú éveken keresztül Berlinben, Londonban, Münchenben élni. Megismerkedni, együtt élni a helyi emberekkel, az ő szokásaikkal, kultúrájukkal, és próbálni azonosulni, akár eggyé válni velük. Kívülről, máshonnan, akár Magyarországról általában a színpadot látni, vagy maximum még annak a közvetlen környezetét, de arról természetesen már nem tudhatnak, és talán nem is gondolnak, hogy a köztes mindennapokat micsoda tisztelet, munka és alázat jellemzi egy külső helyről érkezőtől a más élet, egy másik világ irányába. Éppen ezért az ilyen jellegű beszélgetéseken, ami csütörtökön is vár rám és társaimra a Puskás Arénában, ez mindig kiemelt érdeklődésre számot tartó témát szolgáltat a kötelező szakmai körökön túl.”

Rovatok