Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a NOB Oroszországra, Putyin teljesen kiakadt

2023. október 19., csütörtök 14:04

Vlagyimir Putyin orosz elnök az „Oroszország – sporthatalom” elnevezésű nemzetközi fórumon mondott beszédében reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntésére, amelyet, „durva, rasszista, etnikai diszkriminációnak” nevezett.

Múlt hét csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) testületét, mivel fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken.

A döntés következménye, hogy a szervezet nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat ugyanakkor nincs hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon 2024 nyarán.

Vlagyimir Putyin etnikai megkülönböztetésnek nevezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozzáállását az orosz sportolókhoz. Az orosz elnök Permben, az „Oroszország – sporthatalom” elnevezésű nemzetközi fórumon tartott beszédében értékelt így – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az olimpiai játékok politikai nyomásgyakorlás eszközeként használhatók olyan emberekkel szemben, akiknek semmi közük a politikához. Durva, valójában rasszista, etnikai diszkriminációról van szó

– mondta Putyin.

Az orosz elnököt felháborítja, hogy a NOB az olimpiai meghívást „kiváltságnak” tekinti, nem pedig a legjobb sportolók feltétlen jogának.

A modern Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány vezetőjének köszönhetően megtanultuk, hogy az ötkarikás játékokra való meghívás nem a legjobb sportolók feltétlen joga, hanem valamiféle kiváltság, és hogy azt nem sporteredményekkel, hanem bizonyos politikai gesztusokkal lehet kiérdemelni, amelyeknek semmi közük a sporthoz. Maguk a játékok a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használhatók olyan emberekkel szemben, akiknek semmi közük a politikához

– fogalmazott az orosz elnök.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy amióta Pierre de Coubertin és Alekszej Butovszkij megalapította a NOB-ot, „sok minden megváltozott, és sok minden elveszett”. Az elnök úgy véli, hogy a NOB olimpiai jogosultsággal kapcsolatos megközelítése ellentmond a sport természetének.

Azt is megtudtuk, hallottuk, hogy az Olimpiai Charta állítólag elavult és már nem általános érvényű. Egyes sporttisztviselők maguknak tulajdonították a jogot, hogy meghatározzák, kire vonatkozik – ez az Olimpiai Charta – és kire nem. Az ilyen megközelítések ellentmondanak a sport természetének

– fejtette ki.

Putyin ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy vannak olyan értékek, amelyeket nem lehet elárulni, eltörölni, elcserélni vagy eladni. Véleménye szerint ilyen értékek közé tartozik a sport és annak egyesítő ereje. „Valójában ez a nemzetközi sportmozgalmak a lényege” – mondta.

Rovatok