Index Vakbarát Hírportál

Egy bolgár kormánytag belebukott a bolgár–magyar Eb-selejtezőn történt botrányba

2023. november 17., péntek 19:13

Menesztették a bolgár belügyminiszter-helyettest, Kalin Sztojanovot a bolgár fővárosban, Szófiában, a futballszurkolók tiltakozó akciója alatt történt zavargások és rendőri intézkedések miatt.

Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: „A futball ünneplése helyett fenyegető erőszakos jelenetek voltak megfigyelhetők. Az ok a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFS) hosszú ideje fennálló vezetősége, amely a bolgár labdarúgást hanyatlásba taszította. A belügyminisztérium részéről is vannak hibák, nem hunyhatunk szemet az erőszakos jelenetek felett, amikor egyes rendőrök ütlegelték és rugdosták az elesett polgárokat” – összegezte az MTI.

Megjegyezte, hogy a belügyminisztérium vezetőjének lemondását fontolgatják. 

Ami Sztojanovot illeti, úgy látom, nem megfelelő volt a helyzetértékelése, ő biztosított arról, hogy nem várhatók provokációk

 – tette hozzá a kormányfő. Korábban a vezető parlamenti frakciók a belügyminiszter lemondását követelték.

Vízágyúkkal oszlatták az erőszakos bolgár szurkolókat

Ahogy az Index beszámolt róla, közel negyven személyt vettek őrizetbe, öt rendőr, valamint több mint húsz szurkoló megsérült a csütörtöki bolgár–magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező előtti és alatti utcai összecsapásokban Szófiában.

A bolgár hatóságok közlése szerint négyen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. A Bolgár Labdarúgó-szövetség elleni tüntetések – ami miatt eleve zárt kapus volt a magyarok elleni találkozó – erőszakba csaptak át. A tömeg autókat gyújtott fel, a rendőrség vízágyút vetett be, és több tiltott tárgyat – például pirotechnikai eszközöket, jelzőpisztolyokat – foglalt le.

Összesen mintegy ötezer szurkoló tüntetett Szófia központjában, a közrend védelmében több mint 1600 rendőrt és csendőrt vezényeltek ki.

A bolgár rendőrség vízágyúval osztatja a tüntető szurkolókat a stadion mellett

Drámai pillanatok között jutott ki a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságra

A csütörtöki bolgár–magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező rendkívül fordulatosra sikerült.

A magyar válogatott a mérkőzés jelentős részét uralta, a 90 perc végén mégis a bolgárok vezettek 2–1-re. A hosszabbítás legvégén jött a dráma, Szoboszlai Dominik a 97. percben tekert a kapu felé egy szabadrúgást, amelyet Alex Petkov a saját kapujába csúsztatott.

2–2-es döntetlen azt jelenti, hogy az utolsó mérkőzéstől függetlenül a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra. Az utolsó, Montenegró elleni hazai meccsen a mieink a csoportgyőzelemért léphetnek pályára.

A mérkőzés főszereplőinek értékelését ide kattintva olvashatja el.

Rovatok